Τα παιδιά που παίζουν video games έχουν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει
29 Οκτωβρίου 2022 10:53
Τα παιδιά που παίζουν video games έχουν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα

Η ενασχόληση των παιδιών με τα video games είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς γονείς και τώρα μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει ξανά πως είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλό τους. Προηγούμενες έρευνες τα σύνδεαν με κατάθλιψη και επιθετική συμπεριφορά, ωστόσο η συγκεκριμένη αποφάσισε να απεικονίσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν εικόνες από εγκεφάλους 2.000 εννιάχρονων και δεκάχρονων παιδιών και έπειτα τις χώρισαν σε δύο ομάδες: αυτούς που δεν έπαιζαν ποτέ video games και αυτούς που έπαιζαν τρεις ώρες τη μέρα ή περισσότερο. Η συγκεκριμένη χρονική διάρκεια επιλέχθηκε επίτηδες καθώς ξεπερνά το όριο των δύο ωρών που συνιστά η American Academy of Pediatrics.

Έπειτα έγιναν δύο ασκήσεις. Η πρώτη απαιτούσε από τα παιδιά να παρακολουθούν αριστερά και δεξιά βέλη και να πατούν το αριστερό ή το δεξί όσο πιο γρήγορα μπορούν. Τους ζητήθηκε επίσης να μην πατήσουν τίποτα αν δουν ένα σήμα “stop” για να διαπιστωθεί πόσο καλά μπορούν να ελέγξουν την παρόρμησή τους.

Στη δεύτερη άσκηση, έβλεπαν πρόσωπα ανθρώπων και έπρεπε να ταιριάξουν τις εικόνες αργότερα, για να δοκιμαστεί η μνήμη τους.

Οι επιστήμονες απέκλεισαν παράγοντες όπως IQ, συμπτώματα ψυχικής υγείας και εισόδημα νοικοκυριού χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι σε κάθε περίπτωση, οι gamers είχαν καλύτερες επιδόσεις και στις δύο ασκήσεις, με τις μαγνητικές τομογραφίες να δείχνουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στους τομείς του εγκεφάλου που σχετίζονται με την προσοχή και τη μνήμη.

Τα αποτελέσματα εγείρουν την ενδιαφέρουσα πιθανότητα τα video games να παρέχουν μία εκπαιδευτική γνωστική εμπειρία με μετρήσιμα νευρογνωστικά αποτελέσματα. Προς το παρόν, είναι αδύνατο να πούμε αν οι καλύτερες γνωστικές επιδόσεις οδηγούν σε περισσότερο gaming ή είναι το αποτέλεσμα.

Η ομάδα ελπίζει να πάρει μια πιο ξεκάθαρη απάντηση καθώς συνεχίζεται η έρευνα με μεγαλύτερες ηλικίες. Μελλοντικές μελέτες θα εξετάσουν και τα είδη των παιχνιδιών που ωφελούν περισσότερο τα παιδιά. Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν πάντως πως “η υπερβολική χρήση της οθόνης είναι κακή για την ψυχική υγεία και την φυσική δραστηριότητα”.

Ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν πως τα video games είναι πολύ καλύτερη χρήση της ώρας μπροστά από την οθόνη σε σχέση με την παρακολούθηση YouTube videos για παράδειγμα, η οποία δεν έχει καμία ξεχωριστή γνωστική επίπτωση.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε σε JAMA network.