ΕΠΙΣΗΜΟ: Η Ευρώπη θα απαγορεύσει τις πωλήσεις αυτοκίνητων με κινητήρες εσωτερικής καύσης

Αυτό είναι το επίσημο χρονοδιάγραμμα
28 Οκτωβρίου 2022 19:11
ΕΠΙΣΗΜΟ: Η Ευρώπη θα απαγορεύσει τις πωλήσεις αυτοκίνητων με κινητήρες εσωτερικής καύσης

Σε μια ιστορική συμφωνία κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώνοντας πως σκοπεύει να απαγορεύσει μια για πάντα τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκίνητων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ξεκινώντας από το 2035. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από το 2035 και έπειτα τα μόνα νέα οχήματα που θα πωλούνται στις χώρες της ΕΕ και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα θα είναι ηλεκτρικά.

Προφανώς η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ωθήσει πολλούς κατασκευαστές να στραφούν ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων, φορτηγών και μηχανών. Έτσι, εταιρείες όπως η Volkswagen και η Ford έχουν ήδη δηλώσει ότι σκοπεύουν να σταματήσουν να πωλούν οχήματα βενζίνης και πετρελαίου πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Από την άλλη, μικρότερες εταιρίες της αυτοκινητοβιομηχανίας που κατασκευάζουν λιγότερα από 10.000 οχήματα κάθε χρόνο θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν για ένα επιπλέον έτος. Ωστόσο, και αυτές στη συνέχεια θα πρέπει να πληρούν το νόμο περί μηδενικών εκπομπών.

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία που προβλέπει αυστηρότερα πρότυπα επιδόσεων για τις εκπομπές CO2 από καινούργια αυτοκίνητα και ημιφορτηγά. Στόχος είναι η μετάβαση σε μια κινητικότητα μηδενικών εκπομπών.

Εν αναμονή της επίσημης έκδοσης, οι συννομοθέτες συμφώνησαν στα εξής:

  • Στόχος μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 55 % για τα καινούργια αυτοκίνητα και κατά 50 % για τα καινούργια ημιφορτηγά έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021
  • Στόχος μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 100 % τόσο για τα καινούργια αυτοκίνητα όσο και για τα καινούργια ημιφορτηγά έως το 2035.

Το «Fit for 55» πλάνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ο ρυθμιστικός μηχανισμός παροχής κινήτρων θα διατηρηθεί για τα οχήματα μηδενικών και χαμηλών εκπομπών (ZLEV) έως το 2030. Βάσει αυτού του μηχανισμού, οι κατασκευαστές που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους αναφοράς στις πωλήσεις οχημάτων μηδενικών και χαμηλών εκπομπών μπορούν ως αντάλλαγμα να υπόκεινται σε λιγότερο αυστηρούς στόχους εκπομπών CO2. Οι συννομοθέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τον εν λόγω στόχο αναφοράς σε 25 % για τα αυτοκίνητα και σε 17 % για τα ημιφορτηγά έως το 2030.

Η συμφωνία περιλαμβάνει αναφορά στα ουδέτερα ως προς το CO2 καύσιμα, και συγκεκριμένα προβλέπει ότι, κατόπιν διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για την ταξινόμηση οχημάτων που λειτουργούν αποκλειστικά με καύσιμα ουδέτερα ως προς το CO2 μετά το 2035 σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, εκτός του πεδίου εφαρμογής των προτύπων για τον στόλο οχημάτων, και σύμφωνα με τον στόχο της Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα.

Η συμφωνία περιέχει ρήτρα επανεξέτασης που θα διασφαλίσει ότι το 2026 η Επιτροπή θα αξιολογήσει ενδελεχώς την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών κατά 100 % και την ανάγκη επανεξέτασης των στόχων αυτών, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις υβριδικές τεχνολογίες με ρευματολήπτη και τη σημασία μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης μετάβασης προς μηδενικές εκπομπές.