Στα μαχαίρια Facebook και Apple – Η Meta κατηγορεί τη νέα της πολιτική

Αλλάζουν οι κανόνες για την προώθηση δημοσιεύσεων στα social media
27 Οκτωβρίου 2022 15:34
Στα μαχαίρια Facebook και Apple – Η Meta κατηγορεί τη νέα της πολιτική

Η Meta, μητρική εταιρία του Facebook, άσκησε δημόσια έντονη κριτική στην Apple για τη νέα της πολιτική. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός κολοσσός άλλαξε του κανόνες του App Store, παίρνοντας ένα ποσοστό των εσόδων από τα κέρδη των διαφημίσεων στα social media. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που κάποιος χρήστης, κάποιο κατάστημα ή κάποια εταιρία, πληρώνει για να βάλει post ως sponsored, αυτό θα θεωρείται in-app συναλλαγή και έτσι η Apple θα παίρνει το 30% του ποσού. Μέχρι πρότινος, το Facebook κρατούσε όλα τα χρήματα.

Η αλλαγή γνωστοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα και θα έχει ως αποτέλεσμα η Meta να χάσει ένα αξιοσημείωτο μέρος εσόδων της απ’ όλους τους κατόχους iPhone, οι οποίοι προφανώς αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό. Έτσι, κατηγόρησε την Apple πως "υποβαθμίζει τους άλλους στην ψηφιακή οικονομία", τονίζοντας:

Η Apple είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δε θα παίρνει μερίδιο από τα διαφημιστικά έσοδα των developers και τώρα προφανώς άλλαξε γνώμη. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στο να προσφέρουμε στις μικρές επιχειρήσεις απλούς τρόπους να προβάλλουν διαφημίσεις και να αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους στις εφαρμογές μας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως η Apple εργάζεται πάνω στη δική της πλατφόρμα διαφημίσεων και με αφορμή τη νέα αυτή αλλαγή επισήμανε ότι ο χαρακτηρισμός των προωθήσεων στα social media ως in-app purchases είναι απλώς μια επέκταση των υφιστάμενων πολιτικών της, με τις οποίες άλλες εφαρμογές συμμορφώνονται ήδη.

Για την ώρα, άλλες social media πλατφόρμες που προσφέρουν αντίστοιχες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα το Twitter και το TikTok δεν έχουν προβεί σε δηλώσεις.