Η AMD παίρνει θέση μετά τα περιστατικά με τους λιωμένους αντάπτορες των RTX 4090

Ξεκαθαρίζει τι μπορούμε να περιμένουμε από τα δικά της μοντέλα
26 Οκτωβρίου 2022 18:12
Η AMD παίρνει θέση μετά τα περιστατικά με τους λιωμένους αντάπτορες των RTX 4090

Μπορεί το ολοκαίνουργιο PCIe Gen5 "12VHPWR" power connector να είναι ικανό να παρέχει μέχρι και 600W+ ηλεκτρικής ενέργειας, διατηρώντας το σύστημα κομψό εμφανισιακά με ένα μόνο καλώδιο, ωστόσο φαίνεται πως οι πρώτοι αντάπτορες έχουν προβλήματα. Περνώντας σε λεπτομέρειες, τις τελευταίες ώρες έχουν γίνει πρώτο θέμα συζήτησης τα περιστατικά ορισμένων κατόχων RTX 4090 που καταστράφηκαν, με τους αντάπτορες να λιώνουν από υψηλή θερμοκρασία όσο ο υπολογιστής ήταν ανοιχτός!

Αναμενόμενα, το θέμα έχει ανησυχήσει πολλούς PC hardware enthusiasts που έσπευσαν τώρα να ρωτήσουν την AMD αν σκοπεύει και αυτή να υιοθετήσει τον καινούργιο σύνδεσμο τροφοδοσίας στις επερχόμενες RDNA 3 κάρτες γραφικών της. Παρόλο που οι Radeon RX 7000 κάρτες γραφικών δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας αποφάσισε να ξεκαθαρίσει από νωρίς το τοπίο.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του AMD Radeon γκρουπ, Scott Herkelman, τόνισε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πως οι νέες GPUs της εταιρίας δεν θα χρησιμοποιούν το 12VHPWR.

Η επίσημη τοποθέτηση του στελέχους της AMD:

Οι κάρτες γραφικών της Radeon RX 6000 σειράς και οι επερχόμενες RDNA 3 GPUs δεν θα χρησιμοποιούν αυτόν τον σύνδεσμο τροφοδοσίας.

Για την ιστορία, σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες, οι κάρτες γραφικών νέας γενιάς της AMD αναμένεται να αξιοποιούν μεν το PCIe 5.0 x16 interface για τη σύνδεση με την μητρική, αλλά όχι το PCIe Gen5 "12VHPWR" power connector για την παροχή ενέργειας από το τροφοδοτικό. Αντιθέτως, οι προτάσεις της AMD ακούγεται πως θα κάνουν χρήση των συνηθισμένων και δοκιμασμένων 2 x 8-pin PCIe power connectors που υπάρχουν σε όλες τις κάρτες γραφικών εδώ και χρόνια.

Μάλιστα, μιας και οι κάρτες της αναμένεται να είναι πολύ power efficient, ακούγεται πως ορισμένες υλοποιήσεις τρίτων κατασκευαστών ίσως να χρειάζονται τρία 8-pin PCIe power connectors, αλλά φυσικά και αυτό δεν είναι κάτι που ξεφεύγει απ’ όσα έχουμε δει στο παρελθόν.