Ένα μυστηριώδες και σπάνιο κοσμικό αντικείμενο βρήκε εξήγηση

Χάρη στο τηλεσκόπιο MeerKAT
24 Οκτωβρίου 2022 12:09
Ένα μυστηριώδες και σπάνιο κοσμικό αντικείμενο βρήκε εξήγηση

Το 2019, αστρονόμοι ανακάλυψαν μυστηριώδεις λαμπερούς δακτύλιους στον ουρανό της δυτικής Αυστραλίας. Οι δακτύλιοι δεν έμοιαζαν με τίποτα που είχαν συναντήσει οι αστρονόμοι και έτσι δεν είχαν ιδέα περί τίνος πρόκειται. Τα ονόμασαν “odd radio circles” ή ORCs και χρειάστηκε η συνδρομή του τηλεσκοπίου MeerKAT από τη Νότια Αφρική για να λυθεί το μυστήριο.

Το MeerKAT μπόρεσε να καταγράψει τα ORCs με εκπληκτική λεπτομέρεια, αποκαλύπτοντας πως πρόκειται για γιγαντιαίες εκρήξεις καυτών αερίων με διάμετρο ενός εκατομμυρίου ετών φωτός, οι οποίες προήλθαν από το κέντρο του γαλαξία.

Μοιάζουν με δακτύλιους επειδή η σφαίρα των αερίων εμφανίζεται πιο λαμπερή στις άκρες της, όπου υπάρχει περισσότερο υλικό, όπως στη σαπουνόφουσκα. Από τις εικόνες φαίνεται πως και το μαγνητικό πεδίο της σφαίρας διατρέχει τις άκρες της, όπως βλέπετε και στην εικόνα παραπάνω. Η θεωρία είναι πως η έκρηξη στο κέντρο του γαλαξία, έκανε τα καυτά αέρια να συγκρουστούν με τα υπάρχοντα αέρια εκτός του γαλαξία και το ωστικό κύμα έδωσε ενέργεια στα ηλεκτρόνια του αερίου για να δημιουργήσουν ένα μαγνητικό πεδίο, παράγοντας ραδιοκύματα.

Σήμερα ξέρουμε πως η σφαίρα αυτή είναι τόσο μεγάλη που “κατάπιε” κι άλλους γαλαξίες στο διάβα της. Το μεγάλο ερώτημα φυσικά είναι τί μπορεί να προκάλεσε μία τέτοια έκρηξη.

Μία πιθανότητα είναι από τη σύγκρουση δύο τεράστιων μαύρων τρυπών, η οποία απελευθέρωσε γιγαντιαία ποσά ενέργειας, αρκετά για να παραχθεί το ORC. Μία άλλη πιθανότητα είναι πως ο γαλαξίας πέρασε ένα φαινόμενο γέννησης εκατομμυρίων αστέρων ξαφνικά, απελευθερώνοντας αέρια στο γαλαξία. Και τα δύο φαινόμενα είναι εξαιρετικά σπάνια, γεγονός που εξηγεί γιατί τα ORCs είναι και αυτά τόσο σπάνια.

Το μυστήριο των ORCs δεν έχει λυθεί και ενώ τα ανιχνεύουμε με τα ραδιοτηλεσκόπια, δε βλέπουμε τίποτα στο φάσμα του ορατού, των υπερύθρων ή στις ακτίνες Χ.