Το τριασικό θαλάσσιο τέρας ήταν ίσως το μεγαλύτερο ζώο που έχει ζήσει ποτέ

Ανακαλύφθηκε στις ελβετικές Άλπεις
24 Οκτωβρίου 2022 11:17
Το τριασικό θαλάσσιο τέρας ήταν ίσως το μεγαλύτερο ζώο που έχει ζήσει ποτέ

Ερευνητές ανακάλυψαν στις ελβετικές Άλπεις το δόντι του μεγαλύτερου ίσως σαρκοφάγου ζώου που έχει ζήσει ποτέ. Όχι, δεν είναι ο T.rex, δεν είναι καν δεινόσαυρος. Το δόντι ανήκει σε ένα μυστηριώδες είδος γιγαντιαίου ιχθυόσαυρου, ένα σαρκοφάγο θαλάσσιο ερπετό που έζησε κατά την Τριασική περίοδο πριν 205 εκατομμύρια χρόνια.

Το κομμάτι του δοντιού είναι δύο φορές μεγαλύτερο από κάθε άλλο δόντι ιχθυόσαυρου που έχει βρεθεί. Το προηγούμενο ρεκόρ το είχε ένας ιχθυόσαυρος μήκους 15 μέτρων, ωστόσο με μισό δόντι είναι δύσκολο να υπολογιστεί το μέγεθος του κατόχου του.

Είναι δύσκολο να πούμε αν το δόντι είναι από έναν μεγάλο ιχθυόσαυρο με τεράστια δόντια ή από έναν τεράστιο ιχθυόσαυρο με μεσαίου μεγέθους δόντια.

Οι ιχθυόσαυροι μέσα σε 5 εκατομμύρια χρόνια από την εμφάνισή τους, εξελίχθηκαν σε τεράστια μεγέθη και κυριάρχησαν στους ωκεανούς. Ο μεγαλύτερος ιχθυόσαυρος, ο Shastasaurus sikanniensis, έφτανε τα 21 μέτρα.

Οι περισσότεροι ιχθυόσαυροι εξελίχθηκαν χωρίς δόντια και μόνο ένα είδος που βρέθηκε στα Ιμαλάια είχε στόμα γεμάτο δόντια. Οπότε όταν ανακαλύφθηκε το τωρινό δείγμα στις ελβετικές Άλπεις σε υψόμετρο 2.800 μέτρων, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι, καθώς το δόντι ήταν διπλάσιο από αυτό των Ιμαλαΐων και δεν ταιριάζει σε κανένα γνωστό είδος ιχθυόσαυρου.

Αυτοί οι τριασικοί γίγαντες είναι ξεκάθαρα ανάμεσα στα μεγαλύτερα ζώα που έχουν υπάρξει στον πλανήτη.

Περισσότερα δείγματα χρειάζονται για να απαντηθούν τα ερωτήματα που γεννήθηκαν από την ανακάλυψη αυτού του δοντιού.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Vertebrate Paleontology

Tags: