Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ακόμη πιο βλαβερά από ό,τι νομίζαμε

Νέα έρευνα με ανησυχητικά αποτελέσματα
24 Οκτωβρίου 2022 10:44
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ακόμη πιο βλαβερά από ό,τι νομίζαμε

Στον ανεπτυγμένο κόσμο, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν το 50% του συνόλου των θερμίδων που καταναλώνουμε. Έχουν συνδεθεί με αρκετές ασθένειες και παχυσαρκία, ενώ οι έντονες βιομηχανικές διεργασίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τους καταστρέφουν τη φυσική δομή των συστατικών, στερώντας πολλά ωφέλιμα υλικά από τον οργανισμό μας, όπως ίνες, βιταμίνες και άλλα.

Όλοι ξέρουμε πως αυτά τα τρόφιμα είναι κακά  για την υγεία μας, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό ισχύει απλά επειδή είναι φτωχά σε θρεπτική αξία. Τώρα, δύο νέες μελέτες δείχνουν πως η φτωχή διατροφική αξία δεν είναι αρκετή για να εξηγήσει τους κινδύνους για την υγεία μας.

Η πρώτη έρευνα μελέτησε 20.000 Ιταλούς ενήλικες και βρήκε πως όσοι κατανάλωναν περισσότερες υπερ-επεξεργασμένες τροφές είχαν αυξημένο ρίσκο να πεθάνουν πρόωρα από διάφορους παράγοντες.

Η δεύτερη μελέτησε 50.000 Αμερικανούς άντρες στον τομέα των επαγγελματιών υγείας και βρήκε πως η αυξημένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών συνδέεται με μεγαλύτερο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Οι μελέτες έδειξαν μάλιστα πως το να λαμβάνει κανείς τα σωστά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή του από άλλες πηγές, δεν ήταν αρκετό για να ακυρώσει το ρίσκο ασθενειών από την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών. Ποιοι είναι οι παράγοντες λοιπόν που κάνουν τόσο επικίνδυνα αυτά τα τρόφιμα για την υγεία μας;

Η ιταλική έρευνα βρήκε στα άτομα με μεγάλη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών, ενδείξεις φλεγμονής όπως αυξημένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Όταν το σώμα απαντά στον κίνδυνο με αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια όπως για παράδειγμα σε μία ίωση, ο αριθμός τους μειώνεται όταν καταπολεμηθεί η ασθένεια. Στις περιπτώσεις όμως που παραμένει υψηλός, προκαλούν χρόνιες ασθένειες όπως καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις. Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει τη φτωχή διατροφή με χρόνια φλεγμονή, κάτι το οποίο έχει συνδεθεί με τη σειρά του με αυξημένο ρίσκο χρόνιων παθήσεων.

Μερικοί ερευνητές θεωρούν πως το σώμα αναγνωρίζει τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές ως κάτι ξένο και απαντά με αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, άλλοι μηχανισμοί όπως προβληματική λειτουργία νεφρών και συγκέντρωση τοξινών, μπορούν να εξηγήσουν επίσης γιατί οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές προκαλούν τόσα προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές προτείνουν μία στροφή σε φυσική διατροφή, αναφέροντας μάλιστα τη Μεσογειακή διατροφή αφού έχει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Κάτι τέτοιο πολλές φορές είναι δύσκολο αφού οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές δεν αναφέρουν κάτι τέτοιο στις συσκευασίες τους και ο μόνος τρόπος αν τις αναγνωρίσουμε είναι να κοιτάξουμε τα συστατικά τους για πρόσθετα, χρωστικές και άλλα βιομηχανικά προϊόντα.