Ανακαλύφθηκε υπερ-γαία της οποίας η ατμόσφαιρα παρασύρθηκε εντελώς

Η βία του σύμπαντος
24 Οκτωβρίου 2022 09:48
Ανακαλύφθηκε υπερ-γαία της οποίας η ατμόσφαιρα παρασύρθηκε εντελώς

Θέλοντας να απαντήσουν στο ερώτημα τι θα γινόταν αν βάζαμε έναν πλανήτη σαν τη Γη σε κοντινή τροχιά γύρω από ένα άστρο τύπου M, οι αστρονόμοι μελέτησαν τον πλανήτη GJ 1252b και τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά.

Η πίεση από την ακτινοβολία του άστρου είναι τεράστια, αρκετή για να παρασύρει την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Ο συγκεκριμένος πλανήτης απέχει 65 έτη φωτός από τη Γη και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα M άστρο. Ολοκληρώνει την τροχιά του κάθε 12 γήινες ώρες και η θερμότητα που λαμβάνει από το άστρο τον καθιστά φυσικά ακατοίκητο. Μοιάζει αρκετά με το δικό μας Ερμή, καθώς δεν υπάρχει ατμόσφαιρα και ο πλανήτης έχει ταχείες μεταβολές σε καυτός και παγωμένος καθώς περιστρέφεται γύρω από το άστρο.

Φυσικά και η Γη χάνει λίγο από την ατμόσφαιρά της εξαιτίας του Ήλιου, αλλά η ηφαιστειότητα του πλανήτη μας απελευθερώνει αέρια πίσω στην ατμόσφαιρα, κρατώντας μία ισορροπία.

Τα άστρα τύπου M είναι τα πιο συχνά που συναντάμε στο σύμπαν. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από το 1/10 έως τα 2/3 της μάζας του Ήλιου μας, ενώ είναι πολύ δραστήρια, στέλνοντας ηλιακές εκλάμψεις και ανέμους στα συστήματά τους. Τα περισσότερα έχουν τουλάχιστον έναν πλανήτη στην κατοικήσιμη ζώνη και αρκετούς ακόμα σε διάφορες άλλες αποστάσεις.

Είναι πιθανό πως οι συνθήκες αυτού του πλανήτη να είναι κακό σημάδι για πλανήτες ακόμα πιο μακριά από αυτού του τύπου το άστρο. Αυτό είναι κάτι που θα μάθουμε από το James Webb Space Telescope, το οποίο θα ψάξει για τέτοιου είδους πλανήτες. Αν ένας πλανήτης είναι αρκετά μακριά από ένα άστρο M, μπορεί να διατηρήσει την ατμόσφαιρά του. Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ακόμα πως όλοι οι βραχώδεις πλανήτες γύρω από αυτά τα άστρα έχουν τη μοίρα του Ερμή. Παραμένουμε αισιόδοξοι.

Χρησιμοποιώντας το Spitzer Space Telescope, οι αστρονόμοι είδαν πως οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της μέρας στον GJ 1252b φτάνουν τους 1.227 βαθμούς Κελσίου, αρκετή θερμότητα για να λιώσει μέταλλα όπως χρυσό, ασήμι και χαλκό. Μία πιθανότητα να διατηρήσει την ατμόσφαιρά του θα ήταν να διέθετε αρκετό διοξείδιο του άνθρακα αλλά ο πλανήτης δεν είναι τόσο τυχερός.

Ο πλανήτης θα μπορούσε να έχει 700 φορές περισσότερο άνθρακα από τη Γη και πάλι δε θα είχε ατμόσφαιρα. Θα δημιουργούνταν αρχικά αλλά σταδιακά θα χανόταν.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal Letters.