Ed Sheeran: Στη φυλακή ο hacker που του έκλεψε τα τραγούδια

Και τα πούλησε στο dark web
23 Οκτωβρίου 2022 09:36
Ed Sheeran: Στη φυλακή ο hacker που του έκλεψε τα τραγούδια

Ο 23χρονος Adrian Kwiatkowski από το Ipswich της Αγγλίας κατάφερε να χακάρει τους ψηφιακούς λογαριασμούς του καλλιτέχνη Ed Sheeran και να κλέψει δύο ακυκλοφόρητα τραγούδια του. Έπειτα, τα πούλησε στο dark web κερδίζοντας κρυπτονομίσματα αξίας £131.000, πριν συλληφθεί από την αστυνομία.

Τώρα, η απόφαση του δικαστηρίου τον καταδικάζει σε 18 μήνες φυλάκισης μετά τις 19 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, μεταξύ των οποίων παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και παράνομη κατοχή ιδιοκτησίας. Στο MacBook του Kwiatkowski βρέθηκαν 565 αρχεία ήχου, μεταξύ των οποίων ήταν και τα δύο τραγούδια του Ed Sheeran, καθώς και 12 ακυκλοφόρητα τραγούδια του rapper Lil Uzi Vert.

Η σύλληψη έγινε με τη βοήθεια των αμερικανικών Αρχών, οι οποίες κατάφεραν να συνδέσουν την email διεύθυνση που χρησιμοποίησε ο Kwiatkowski για να δημιουργήσει το λογαριασμό κρυπτονομισμάτων με το ψευδώνυμο Spirdark, ενώ η διεύθυνση κατοικίας του στην Αγγλία συνδέθηκε με την IP διεύθυνση που χρησιμοποιήθηκε για το χακάρισμα μίας εκ των συσκευών των καλλιτεχνών. Την υπόθεση έπειτα ανέλαβε η αστυνομία του Λονδίνου η οποία συνέλαβε τον Kwiatkowski το Σεπτέμβριο του 2019.

Το κυβερνοέγκλημα δε γνωρίζει σύνορα. Αυτό το άτομο εκτέλεσε ένα περίπλοκο σχέδιο για να κλέψει ακυκλοφόρητη μουσική για να γεμίσει τις τσέπες του. Όχι μόνο προκάλεσε σημαντική οικονομική ζημιά στους καλλιτέχνες και στις εταιρίες παραγωγής, αλλά στέρησε από τους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν την ίδια τους τη δουλειά.