Η Meta του Zuckerberg έφτιαξε ΑΙ μεταφραστή σε real-time μιας προφορικής γλώσσας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ιδρυτής της Meta έκανε και μια ζωντανή επίδειξή του
22 Οκτωβρίου 2022 11:49
Η Meta του Zuckerberg έφτιαξε ΑΙ μεταφραστή σε real-time μιας προφορικής γλώσσας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα από τα πιο φιλόδοξα ερευνητικά projects της Meta με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι ένας εξελιγμένος μεταφραστής, ο οποίος θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να μεταφράζει χιλιάδες γλώσσες. Κοινώς κάναμε ένα ακόμη βήμα στο να γίνει πραγματικότητα ο "Universal Translator" του Star Trek. 

Στην προκειμένη περίπτωση η Meta ανέπτυξε ένα τέτοιο AI εργαλείο το οποίο μεταφράζει μια γλώσσα που δεν υπήρχε πουθενά γραπτή καθώς είναι μια καθαρά προφορική γλώσσα. Αυτή η γλώσσα είναι τα Hokkien (Χόκιεν) τα οποία μιλούν πάνω από 45 εκατ. άτομα στην Κίνα, την Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και της Φιλιππίνες, ενώ αποτελεί και μια από τις εθνικές γλώσσες της Ταιβάν. 

Προς το παρόν αυτός είναι ο μοναδικός μεταφραστής που ειδικεύεται σε αυτή την προφορική γλώσσα και μπορεί να μεταφράζει μόνο μεταξύ Hokkien και Αγγλικών, αν και υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για γλώσσες που δεν διαθέτουν γραπτό λόγο.

Δείτε την εντυπωσιακή επίδειξη στο βίντεο: 

 

Γενικότερα όμως υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για το μέλλον, όπως το να γίνει μια πρώιμη μορφή του Universal Translator του Star Trek. Στον κόσμο υπάρχουν πάνω από 3.000 γλώσσες που είναι κατά βάση ομιλούμενες και δεν έχουν σύστημα γραφής, κάτι που κάνει δύσκολη την εκμάθηση για την ΑΙ. 

Αυτή η επίδειξη ήταν ένα μέρος του έργου του UST (Universal Speech Translator) της Meta, η οποία δημιουργεί νέους τρόπους προσέγγισης στη μετάφραση της ομιλίας από τη μια γλώσσα στην άλλη.