Ανακαλύφθηκαν ίχνη ενός εξαφανισμένου είδους ανθρώπου

Που έζησε πριν 500.000 χρόνια
19 Οκτωβρίου 2022 10:30
Ανακαλύφθηκαν ίχνη ενός εξαφανισμένου είδους ανθρώπου

Προϊστορικά λίθινα εργαλεία που ανακαλύφθηκαν σε μία σπηλιά της Πολωνίας, είναι από τα αρχαιότερα που έχουμε ανακαλύψει ποτέ. Τα εργαλεία που βρέθηκαν στη σπηλιά Tunel Wielki χρονολογούνται ως 450.000 έως 550.000 ετών και προσφέρουν πολύτιμα δεδομένα για τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούσαν στην προϊστορία της κεντρικής Ευρώπης.

Η συγκεκριμένη σπηλιά έγινε το αντικείμενο ενδιαφέροντος των αρχαιολόγων από το 1960 όπου βρέθηκαν υλικά ηλικίας 40.000 ετών. Το 2018 όμως οι ανασκαφές πήγαν βαθύτερα, αποκαλύπτοντας επιπλέον στρώματα υλικών τα οποία έφταναν μέχρι τα τέλη της Πλειστόκαινου εποχής.

Στα βάθη της σπηλιάς λοιπόν ανακαλύφθηκαν εργαλεία όπως μαχαίρια. Οι επιστήμονες θεωρούν πως ανήκουν σε ένα εξαφανισμένο είδος ανθρώπου, τον Homo heidelbergensis, τον τελευταίο κοινό πρόγονο των Νεάντερταλ και των σύγχρονων ανθρώπων. Η τοποθεσία μάλιστα υποδηλώνει πως η περιοχή κατοικήθηκε από ανθρώπους σε μία στιγμή που το σκληρό κλίμα της κεντρικής Ευρώπης απαιτούσε σημαντικές φυσικές και πολιτιστικές προσαρμογές.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση. Μπορούμε να ερευνήσουμε τα όρια των δυνατοτήτων επιβίωσης του Homo heidelbergensis και να παρατηρήσουμε πώς μπόρεσε να προσαρμοστεί σε αυτές τις σκληρές συνθήκες.

Μας εκπλήσσει το γεγονός πως πριν από μισό εκατομμύριο χρόνια οι άνθρωποι επέλεξαν να μείνουν σε σπηλιές, επειδή δεν είναι τα καλύτερα μέρη για καταυλισμό. Η υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα έπρεπε να τους αποθαρρύνουν. Από την άλλη, η σπηλιά είναι ένα φυσικό καταφύγιο. Είναι ένα κλειστό μέρος που δίνει μία αίσθηση ασφάλειας. Βρήκαμε ίχνη που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί χρησιμοποιούσαν φωτιά, η οποία μάλλον βοήθησε να δαμάσουν αυτά τα σκοτεινά και υγρά μέρη.

Στόχος της ομάδας τώρα είναι να βρει οστά του Homo heidelbergensis.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.