Ποια είναι τα καμικάζι drones της Ρωσίας; (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Έχουν αλλάξει τα δεδομένα
18 Οκτωβρίου 2022 11:00
Ποια είναι τα καμικάζι drones της Ρωσίας; (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε όλο και περισσότερα χτυπήματα στο Κίεβο από καμικάζι drones. Ποια είναι αυτά τα drones όμως που έχουν αλλάξει τα δεδομένα στις πολεμικές επιχειρήσεις;

Θεωρείται πως η Ρωσία έχει προμηθευτεί τα ιρανικά Shahed-136 από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο το Ιράν αρνείται κάτι τέτοιο. Η Ρωσία τα αποκαλεί Geranium-2 και πρόκειται για drones τα οποία διαθέτουν μία κεφαλή με εκρηκτικά. Τα drones μπορούν να πετούν για ώρες πάνω από μία περιοχή πριν πάρουν την εντολή να “βουτήξουν” για να καταστρέψουν ένα στόχο. Ο τεχνικός όρος αυτών των drones είναι "αιωρούμενα πυρομαχικά". Το άνοιγμα φτερών τους είναι 2.5 μέτρα και είναι εξαιρετικά σπάνιο να εντοπιστούν από ραντάρ. Η χρήση τους είναι πολύ φθηνότερη από τη χρήση πυραύλων, αφού κάθε drone κοστίζει μόλις $20.000, ενώ μπορούν να πλήξουν στόχους πολλές φορές με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν συσκευές ηλεκτρονικών παρεμβολών για να προσπαθήσουν να τα καταρρίψουν και οι ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν πως έχουν καταρρίψει το 60% όλων των drone που έχουν επιχειρήσει στον εναέριο χώρο τους.

Πετούν χαμηλά και μπορείς να τα στείλεις σε σμήνη. Έτσι είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν από την αεράμυνα. – Justin Crump, στρατιωτικός αναλυτής

Σε αντίθεση με τα drones που επιστρέφουν στη βάση τους μετά από την εκτόξευση των πυραύλων τους, τα καμικάζι drones είναι σχεδιασμένα να πέφτουν πάνω στο στόχο. Έως τώρα, από τις επιθέσεις στην πόλη του Κιέβου έχουν σκοτωθεί πάνω από 25 άτομα και έχουν τραυματιστεί πάνω από 100. Μόνο τη Δευτέρα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν 37 drones.