Οι άνθρωποι παράγουν ένα "πεδίο οξείδωσης" γύρω τους

Το οποίο αλλάζει τη χημεία του αέρα
17 Οκτωβρίου 2022 10:33
Οι άνθρωποι παράγουν ένα "πεδίο οξείδωσης" γύρω τους

Η οξειδοαναγωγή περιγράφει όλες τις χημικές αντιδράσεις κατά τις οποίες τα άτομα των στοιχείων που συμμετέχουν αλλάζουν αριθμό οξείδωσης. Οι ρύποι του αέρα στους εξωτερικούς χώρους διασπώνται από τη βροχή και η οξείδωση λαμβάνει χώρα όταν η υπεριώδης ακτινοβολία του Ήλιου αλληλεπιδρά με το όζον και τους υδρατμούς. Τι συμβαίνει όμως στους εσωτερικούς χώρους;

Μία νέα μελέτη δείχνει πως τα χημικά που “καθαρίζουν” την ατμόσφαιρα, λαμβάνουν χώρα χάρη σε ένα συνδυασμό από όζον που έρχεται από εξωτερικούς χώρους και πεδία οξείδωσης που παράγει ο ίδιος ο άνθρωπος. Ουσιαστικά, είμαστε μηχανές χημικών αντιδράσεων οι οποίες έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και στην ανθρώπινη υγεία.

Η ανακάλυψη πως οι άνθρωποι δεν είναι μόνο πηγή χημικών αντιδράσεων αλλά μπορούμε επίσης να μετατρέψουμε αυτά τα χημικά οι ίδιοι μας, ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς. – Nora Zannoni, ατμοσφαιρικός χημικός του Institute of Atmospheric Sciences and Climate στην Ιταλία

Με τρεις διαφορετικές ομάδες των τεσσάρων ανθρώπων σε έναν ειδικά ελεγχόμενο θάλαμο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό υπολογιστικής δυναμικής ροής και μετρήσεις του αέρα στον κλειστό θάλαμο. Βρήκαν πως το ανθρώπινο πεδίο οξείδωσης παράγεται καθώς το όζον αντιδρά με τα έλαια και το λίπος του δέρματός μας.

Η ένταση και το σχήμα του πεδίου οξείδωσης εξαρτάται από το πόσο όζον είναι παρών, πού παρεισφρέει και πώς είναι διαμορφωμένος ο εξαερισμός του εσωτερικού χώρου.

Ενώ ξέραμε λοιπόν πως η διεργασία οξείδωσης λαμβάνει χώρα και σε εσωτερικούς χώρους, αυτό που δε γνωρίζαμε είναι πως οι αντιδράσεις που παράγονται από τους ανθρώπους είναι οι κυρίαρχες. Και εφόσον περνάμε το 90% του χρόνου μας σε εσωτερικούς χώρους, τα ευρήματα είναι σημαντικά για την ποιότητα του αέρα και την υγεία μας.

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να καταλάβουν πώς επηρεάζει η υγρασία αυτές τις αντιδράσεις και πώς αλλάζουν την εικόνα περισσότεροι άνθρωποι σε ένα δωμάτιο. Υποψιάζονται επίσης πως τα πεδία οξείδωσης που παράγουν οι άνθρωποι μπορεί να επηρεάζουν την αντίληψη της οσμής μας.

Πρέπει να αναθεωρήσουμε τη χημεία των εσωτερικών χώρων επειδή το πεδίο οξείδωσης που παράγουμε μετατρέπει πολλά από τα χημικά που βρίσκονται κοντά μας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science.