Η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη για την επόμενη έκρηξη υπερ-ηφαιστείου

Προειδοποιούν οι επιστήμονες
17 Οκτωβρίου 2022 09:52
Η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη για την επόμενη έκρηξη υπερ-ηφαιστείου

Μπορεί να αποκτήσαμε ένα όπλο στη φαρέτρα της ανθρωπότητας για τους αστεροειδείς, ωστόσο κάτι πολύ κοντά μας παραμένει ένας σημαντικός κίνδυνος για τη συνέχιση της ύπαρξής μας: Τα ηφαίστεια.

Τον επόμενο αιώνα, μεγάλης κλίμακας ηφαιστειακές εκρήξεις είναι εκατοντάδες φορές πιο πιθανό να συμβούν από όλες τις συγκρούσεις με αστεροειδείς και κομήτες μαζί. – Michael Cassidy, καθηγητής ηφαιστειολογίας του University of Birmingham

Οι ερευνητές τονίζουν πως ενώ οι κυβερνήσεις και οι διαστημικές υπηρεσίες ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια ετησίως στην πλανητική άμυνα, δε γίνεται το ίδιο και για την προετοιμασία της ανθρωπότητας για μια έκρηξη υπερ-ηφαιστείου.

Τα ηφαίστεια μπορεί να ακούγονται λιγότερο εντυπωσιακά από μπάλες φωτιάς που έρχονται από το διάστημα, ωστόσο βρίσκονται ήδη εδώ στη Γη, διάσπαρτα παντού. Και ενώ οι άνθρωποι έχουν δει τεράστιες εκρήξεις ηφαιστείων στην ιστορία τους, όλες ωχριούν μπροστά στις εκρήξεις υπερ-ηφαιστείων οι οποίες λαμβάνουν χώρα περίπου κάθε 15.000 χρόνια, παράγοντας σεισμούς άνω των 8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Η τελευταία τέτοια έκρηξη συνέβη πριν 22.000 χρόνια, ενώ μία των 7 Ρίχτερ συνέβη το 1815 στην Ινδονησία σκοτώνοντας περίπου 100.000 ανθρώπους. Η στάχτη και ο καπνός που παρήγαγε μείωσε την παγκόσμια μέση θερμοκρασία κατά ένα βαθμό Κελσίου, προκαλώντας “τη χρονιά χωρίς καλοκαίρι” το 1816, κάτι που οδήγησε σε καταστροφές καλλιεργειών, πείνα, ασθένειες και βία.

Ο πληθυσμός της Γης έχει οκταπλασιαστεί από το 1800 και είμαστε πιο εξαρτημένοι από το παγκόσμιο εμπόριο. Το ρίσκο που αποτελούν τα ηφαίστεια σήμερα για την ανθρωπότητα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Οι επιστήμονες καλούν για περισσότερη έρευνα ώστε να μπορέσουμε να προβλέψουμε πώς μία έκρηξη υπερ-ηφαιστείου μπορεί να καταστρέψει τον πολιτισμό, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους στις καλλιέργειες, στην ενέργεια και στις υποδομές. Σημαντική είναι και η στενότερη παρακολούθηση των ηφαιστείων μέσω επίγειων σταθμών και δορυφόρων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.