Επιστήμονες πιστεύουν ότι οι νεκροί οργανισμοί στους ωκεανούς επηρεάζουν τους σεισμούς

Εξαιτίας του ασβεστίτη που αφήνουν πίσω τους
15 Οκτωβρίου 2022 23:01
Επιστήμονες πιστεύουν ότι οι νεκροί οργανισμοί στους ωκεανούς επηρεάζουν τους σεισμούς

Μια νέα ενδιαφέρουσα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μικροσκοπικοί, αρχαίοι, θαλάσσιοι οργανισμοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παίζουν σημαντικό ρόλο στους σεισμούς. Συγκεκριμένα, ερευνητές που μελετούν τη ζώνη υποβύθισης Hikurangi, που είναι το μεγαλύτερο ρήγμα στην περιοχή της Νέας Ζηλανδίας, ικανό να δημιουργήσει πανίσχυρους σεισμούς συνήθως άνω των 8 ρίχτερ, έκαναν μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση.

Συγκεκριμένα, κατέληξαν στο ότι ο ασβεστίτης που άφησαν πίσω τους μάζες μονοκύτταρων θαλάσσιων οργανισμών πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια μπορεί να επηρεάζει το επίπεδο κίνησης και τριβής μεταξύ της τεκτονικής πλάκας του Ειρηνικού και της τεκτονικής πλάκας της Αυστραλίας.

Το ερώτημα είναι αν αυτός ο ασβεστίτης είναι σε θέση να διαλυθεί ή όχι. Αν το κάνει, όπως η ζάχαρη σε ένα ζεστό ρόφημα, οι πλάκες μπορούν να γλιστρήσουν η μία δίπλα στην άλλη πιο εύκολα. Από την άλλη, αν δε διαλυθεί, μπορεί να μπλοκάρει την κίνηση των πλακών, δεσμεύοντας ενέργεια που θα απελευθερωθεί αργότερα σε μια ξαφνική «έκρηξη».

Τα κελύφη οργανισμών, όπως αυτά τα αστεροειδές τρηματοφόρα, θα μπορούσαν να επηρεάζουν ορισμένους σεισμούς:

Μιλώντας σχετικά, η γεωλόγος Carolyn Boulton από το Victoria University of Wellington στη Νέα Ζηλανδία, τόνισε:

Ο ασβεστίτης διαλύεται γρηγορότερα όταν βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες. Δηλαδή, διαλύεται πιο εύκολα - ας πούμε, σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά γίνεται πιο δύσκολο να διαλυθεί όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία - ας πούμε, βαθύτερα στη Γη.

Κάτω στα βάθη της ζώνης υποβύθισης, η θερμοκρασία αυξάνεται με το βάθος, κατά περίπου 10º C για κάθε χιλιόμετρο. Επομένως, τα απομεινάρια ασβεστίτη που αποτυγχάνουν να διαλυθούν θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίδραση στις κινήσεις του ρήγματος.

Η ποσότητα και η συμπεριφορά του ασβεστίτη από αυτούς τους οργανισμούς είναι ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ για το πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ο επόμενος σεισμός. Απλά σκεφτείτε, αυτοί οι μικροσκοπικοί, από καιρό νεκροί οργανισμοί μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο δύο τεράστιες τεκτονικές πλάκες αλληλεπιδρούν.

Για την ιστορία, οι ερευνητές λένε ότι υπάρχει 26% πιθανότητα για έναν μεγάλο σεισμό τα επόμενα 50 χρόνια κατά μήκος αυτού του προαναφερθέντος ρήγματος, ο οποίος θα μπορούσε να δημιουργήσει και ένα εξίσου μεγάλο τσουνάμι.

Η έρευνα έχει επίσημο τίτλο ‘Observational and theoretical evidence for frictional-viscous flow at shallow crustal levels’ και θα αναρτηθεί στο επιστημονικό περιοδικό Lithos στο τεύχος του Νοεμβρίου.

Μπορείτε να τη βρείτε ηλεκτρονικά πατώντας εδώ.

Tags: