Μία μαύρη τρύπα έφτυσε το άστρο που είχε καταπιεί χρόνια πριν

Πρώτη φορά παρατηρούμε κάτι τέτοιο
15 Οκτωβρίου 2022 10:25
Μία μαύρη τρύπα έφτυσε το άστρο που είχε καταπιεί χρόνια πριν

Τον Οκτώβριο του 2018, οι αστρονόμοι παρατήρησαν ένα μικρό άστρο να διαλύεται όταν βρέθηκε πολύ κοντά σε μία μαύρη τρύπα σε ένα γαλαξία 665 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που αστρονόμοι είδαν μία μαύρη τρύπα να καταπίνει ένα άστρο, ωστόσο αυτό που ακολούθησε δεν το περίμεναν.

Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, η ίδια μαύρη τρύπα παρήγαγε φως, χωρίς να έχει καταπιεί κάτι νέο.

Αυτό μας εξέπληξε! Κανείς δεν είχε δει κάτι τέτοιο ξανά. – Yvette Cendes, Center for Astrophysics του Harvard

Η ομάδα των αστρονόμων κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μαύρη τρύπα, εκτόξευε υλικό από το άστρο που είχε καταπιεί με ταχύτητα τη μισή από αυτή του φωτός, αλλά αυτό που τους προβληματίζει είναι ότι το κάνει μετά από χρόνια. Τα δεδομένα του ραδιοτηλεσκοπίου Very Large Array (VLA) στο Νέο Μεξικό, έδειξαν πως η μαύρη τρύπα είχε δραστηριοποιηθεί μυστηριωδώς τον Ιούνιο του 2021.

Εφαρμόσαμε τον Προσωπικό Χρόνο του Διευθυντή σε πολλά τηλεσκόπια, το οποίο είναι κάτι που κάνεις όταν βρίσκεις κάτι τόσο απροσδόκητο που δεν μπορείς να περιμένεις στην ουρά των προτάσεων για χρήση του τηλεσκοπίου για να το μελετήσεις. Όλες οι προτάσεις μας έγιναν άμεσα δεκτές.

Χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια από όλο τον κόσμο, επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους.

Παρατηρούμε τα περιστατικά βαρυτικών διαταραχών (TDE) με ραδιοτηλεσκόπια εδώ και μία δεκαετία και μερικές φορές βρίσκουμε πως λάμπουν στο φάσμα των ραδιοκυμάτων καθώς φτύνουν υλικό ενώ το άστρο καταβροχθίζεται από τη μαύρη τρύπα. Παρατηρήσαμε το AT2018hyz στο φάσμα του ορατού για αρκετούς μήνες μέχρι που έχασε τη φωτεινότητά του και έπειτα το αφήσαμε. Μετά από σιγή δραστηριότητας για τρία χρόνια, τώρα φωτίστηκε ξαφνικά και έγινε ένα από τα πιο φωτεινά TDE που έχουμε παρατηρήσει ποτέ.

Ακόμα και η ταχύτητα του εκτοξευόμενου υλικού είναι ασυνήθιστη. Τα TDE φτάνουν το 10% της ταχύτητας του φωτός και εδώ έχουμε 50%.

Είναι η πρώτη φορά που παρατηρήσαμε τέτοια μεγάλη καθυστέρηση μεταξύ της απορρόφησης του άστρου και της εκτόξευσης υλικών. Το επόμενο βήμα είναι να εξερευνήσουμε αν αυτό συμβαίνει πιο τακτικά και απλά δεν παρατηρούμε τα TDE για αρκετό χρόνο στην εξέλιξή τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal.