Νέα έρευνα: Αυτά είναι τα οφέλη αν ακούτε το ρολόι σας και κάνετε καθημερινά βήματα

Αποκαλύφθηκε το νούμερο που πρέπει να "κυνηγάτε"
13 Οκτωβρίου 2022 08:43
Νέα έρευνα: Αυτά είναι τα οφέλη αν ακούτε το ρολόι σας και κάνετε καθημερινά βήματα

Όπως είναι ευρέως γνωστό, ο περιορισμός της καθιστικής ζωής έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, για πρώτη φορά μια επιστημονική έρευνα έρχεται να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που καταγράφουν τα smart watches, τα fitness trackers, τα bands και άλλα wearables για να δείξει πόσο βοηθάνε τελικά τα περισσότερα βήματα να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ασθενειών.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, στο πλαίσιο του All of Us ερευνητικού προγράμματος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας της ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα από τις έξυπνες συσκευές 6,042 ανθρώπων. Κατά μέσο όρο καταγράφηκαν τέσσερα χρόνια δραστηριότητας για κάθε συμμετέχοντα, με το δείγμα να βασίζεται μόνο στα άτομα που φορούσαν το Fitbit τους για 10 ή περισσότερες ώρες την ημέρα, για τουλάχιστον έξι μήνες. Στη συνέχεια, ο ημερήσιος αριθμός βημάτων και η ένταση (δηλαδή τα βήματα ανά λεπτό) συσχετίστηκαν με τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών εντός της ομάδας και συγκρίθηκαν με τα ποσοστά ασθενειών στο γενικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας:

Η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατάθλιψη και η υπνική άπνοια είναι μερικά από τα προβλήματα υγείας που μπορούν να αποφευχθούν αυξάνοντας τον αριθμό και την ένταση των καθημερινών βημάτων που κάνει κάποιος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα ότι όσο αυξάνονταν τα βήματα, τόσο ο κίνδυνος των περισσότερων παθήσεων μειωνόταν. Εξαίρεση αποτέλεσαν η υπέρταση και ο διαβήτης, αφού σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, όταν τα άτομα έφταναν περίπου τα 8.000 με 9.000 βήματα την ημέρα, τα οφέλη από την καταγραφή ακόμη περισσότερων βημάτων ήταν περιορισμένα.

Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε τελικά την ημέρα;

Τα 8.200 βήματα (ή και περισσότερα) την ημέρα φαίνεται να είναι τα κατάλληλα για τη σοβαρή μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων όπως η παχυσαρκία, η άπνοια ύπνου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) και η μείζων καταθλιπτική διαταραχή. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα υπέρβαρα άτομα που αύξησαν τα ημερήσια βήματά τους από 6.000 σε 11.000 είχαν 64% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα σε σχέση με εκείνα που διατήρησαν ακριβώς τον ίδιο ημερήσιο αριθμό βημάτων.

Ο συσχετισμός των βημάτων (σε χιλιάδες) με το ρίσκο εμφάνισης ασθενειών:

Να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει αντίστοιχα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι παλιότερες έρευνες παρακολουθούσαν τη σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων για μικρά χρονικά διαστήματα, χρησιμοποιώντας συσκευές ερευνητικού επιπέδου και εξετάζοντας τα αποτελέσματα της υγείας χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες αργότερα. Από την άλλη, η νέα αυτή έρευνα ήταν σε θέση να αναλύσει δεδομένα δραστηριότητας αρκετών ετών, τα οποία συλλέγονταν καθημερινά από τις φορητές συσκευές των ίδιων των συμμετεχόντων και συνδέονταν με τα τρέχοντα διαγνωστικά αρχεία.

Η έρευνα έχει επίσημο τίτλο ‘Association of step counts over time with the risk of chronic disease in the All of Us Research Program’ και δημοσιεύτηκε στο πασίγνωστο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine στις 10 Οκτωβρίου του 2022.

Μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.