Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο DNA στη Γη από 1 εκατομμύριo χρόνια πριν!

Στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής
12 Οκτωβρίου 2022 14:40
Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο DNA στη Γη από 1 εκατομμύριo χρόνια πριν!

Μια ομάδα ερευνητών κατάφερε να ανακαλύψει στην Ανταρκτική το αρχαιότερο θαλάσσιο DNA στη Γη, χρονολογώντας το περίπου στα 1 εκατομμύριο χρόνια πριν.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, τμήματα οργανικού υλικού βρέθηκαν κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας Scotia, βόρεια της Ανταρκτικής. Οι ερευνητές αποκαλούν τον συγκεκριμένο τύπο DNA, sedaDNA, όρος που σημαίνει αρχαίο ιζηματογενές DNA. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και μπορεί να βρεθεί σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως χερσαίες σπηλιές και υποαρκτικούς παγετούς. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να μάθουν τι ζούσε σε μια περιοχή εκατοντάδες χιλιάδες έως και εκατομμύρια χρόνια πριν, ενώ είναι επίσης χρήσιμο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και θα επηρεάσει περιοχές, όπως η Ανταρκτική στην προκειμένη περίπτωση.

Τα ευρήματα είχαν βρεθεί αρχικά το 2019, όταν και έγινε η ανασκαφή τους από τον πυθμένα της θάλασσας Scotia. Αμέσως μετά ακολούθησε προσεκτική ανάλυση των δειγμάτων για να χρονολογηθούν με ακρίβεια. Μάλιστα, σε αυτό το στάδιο η ομάδα βρήκε επίσης μονοκύτταρους οργανισμούς μέσα στα δείγματα, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν «ηλικία» τουλάχιστον 540.000 χρόνια. Συνδυαστικά, οι μονοκύτταροι οργανισμοί και το ακόμη αρχαιότερο sedaDNA επέτρεψαν στους ερευνητές να σχηματίσουν μια πιο σαφή εικόνα της εξέλιξης της περιοχής.

Για παράδειγμα, η ομάδα μπόρεσε να συνδέσει τους μονοκύτταρους οργανισμούς με τις θερμότερες περιόδους στην ιστορία της θάλασσας Scotia, με την τελευταία να είναι πριν από περίπου 14.500 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η τελευταία θερμότερη περίοδος οδήγησε σε αύξηση της θαλάσσιας ζωής σε ολόκληρη την περιοχή της Ανταρκτικής, αλλά και σε μαζική απώλεια πάγου.

Μιλώντας σχετικά με την ανακάλυψη, η Linda Armbrecht του Πανεπιστημίου Tasmania της Αυστραλίας, τόνισε:

Πρόκειται μακράν για το αρχαιότερο αυθεντικό θαλάσσιο sedaDNA που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Η έρευνα έχει επίσημο τίτλο ‘Ancient marine sediment DNA reveals diatom transition in Antarctica’ και αναρτήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό nature communications στις 2 Οκτωβρίου του 2022.

Μπορείτε να τη βρείτε ολόκληρη πατώντας εδώ.

Tags: