Η Amazon "χώνει" €1 δις για ηλεκτρικό στόλο βαν στην Ευρώπη

Τεράστια επένδυση από τον κολοσσό
10 Οκτωβρίου 2022 10:17
Η Amazon "χώνει" €1 δις για ηλεκτρικό στόλο βαν στην Ευρώπη

Η Amazon ανακοίνωσε πως θα επενδύσει πάνω από €1 δισεκατομμύριο για να δημιουργήσει ένα στόλο ηλεκτρικών βαν στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με στόχο να πετύχει μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα. Οι επενδύσεις θα καλύψουν και καινοτομίες στη βιομηχανία των μεταφορών, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία δημόσιων υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

Η εταιρία θέλει μέχρι το 2025 να τριπλασιάσει το στόλο ηλεκτρικών οχημάτων της στην Ευρώπη, από τα 3.000 που είναι σήμερα σε περισσότερα από 10.000. Δεν ξεκαθάρισε το ποσοστό του ευρωπαϊκού της στόλου που είναι ηλεκτρικός σήμερα, ωστόσο είπε πως αυτά τα 3.000 ηλεκτρικά οχήματα παρέδωσαν πάνω από 100 εκατομμύρια πακέτα μέσα στο 2021.

Ελπίζει επίσης να αγοράσει πάνω από 1.500 ηλεκτρικά φορτηγά, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για μεταφορές προϊόντων στα κέντρα διαλογής.

Ένα εμπόδιο σε αυτήν την προσπάθεια είναι η χαμηλή παραγωγή ηλεκτρικών φορτηγών η οποία δεν αρκεί για τη ζήτηση. Ένας μεγάλος αριθμός startup εταιριών έχει δημιουργηθεί για να φέρουν τα ηλεκτρικά βαν και φορτηγά στην αγορά, με κύριους ανταγωνιστές τους την General Motors και την Ford Motor.

Η μεγαλύτερη παραγγελία της Amazon για 100.000 ηλεκτρικά βαν έγινε προς την Rivian Automotive με χρόνο παράδοσης το 2025. Πέρα από τα οχήματα, η Amazon θα επενδύσει και σε χιλιάδες φορτιστές στις εγκαταστάσεις της σε όλη την Ευρώπη. Η εταιρία στοχεύει να φτάσει το μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2040.