Αυτό είναι το ψηλότερο δέντρο του Αμαζονίου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Χρειάστηκαν 3 χρόνια οι ερευνητές για το φτάσουν
09 Οκτωβρίου 2022 08:28
Αυτό είναι το ψηλότερο δέντρο του Αμαζονίου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το 2019, ερευνητές που επεξεργάζονταν δορυφορικές εικόνες εντόπισαν το υψηλότερο δέντρο του Αμαζονίου. Η επιστημονική του ονομασία είναι Dinizia excelsa και βρίσκεται κοντά στις όχθες του ποταμού Iratapuru στη βόρεια Βραζιλία. Το γιγαντιαίο δέντρο ξεχωρίζει από όλα γύρω του, καθώς φτάνει στο εκπληκτικό ύψος των 88.5 μέτρων, ενώ η διάμετρος του κορμού του στη βάση φτάνει τα 9.9 μέτρα!

Αργότερα μέσα στην ίδια χρονιά αποφάσισαν να το φτάσουν για να το μελετήσουν από κοντά, ωστόσο μετά από 10 μέρες στην πυκνή ζούγκλα, εξαντλημένοι, με λίγες προμήθειες και με ένα μέλος της αποστολής να έχει αρρωστήσει, αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να μπορέσουν να το φτάσουν, με την πρόσφατη αποστολή του Σεπτεμβρίου. Μετά από 14 μέρες πλοήγησης με βάρκα σε ποταμούς για 250 χιλιόμετρα, ακόμα 20 χιλιόμετρα ανάβασης σε βουνίσιο τοπίο ζούγκλας και ένα τσίμπημα από δηλητηριώδη αράχνη, το υψηλότερο δέντρο του Αμαζονίου ήταν μπροστά τους.

Συγκέντρωσαν δείγματα από τον κορμό, φύλλα και χώμα, με σκοπό να απαντηθεί το ερώτημα της ηλικίας του δέντρου, η οποία εκτιμάται κάπου μεταξύ 400 και 600 ετών.

Το δέντρο όμως κινδυνεύει, καθώς οι όχθες του ποταμού Iratapuru δέχονται συχνά εισβολή από παράνομους χρυσωρύχους, γνωστοί για την οικολογική καταστροφή που φέρνουν. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μέσα στα τελευταία τρία χρόνια μόνο, ο μέσος όρος αποψίλωσης του βραζιλιάνικου Αμαζονίου έχει αυξηθεί κατά 75% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.