Μία εξαφανισμένη τεράστια κατσαρίδα επανεμφανίστηκε μετά από 80 χρόνια

Είναι από τις...καλές
08 Οκτωβρίου 2022 10:34
Μία εξαφανισμένη τεράστια κατσαρίδα επανεμφανίστηκε μετά από 80 χρόνια

Η κατσαρίδα Panesthia lata, ανακαλύφθηκε το 1887 στο νησί Lord Howe, ανατολικά της Αυστραλίας. Ωστόσο, το 1918, εξαιτίας ενός ναυαγίου, έκαναν την εμφάνισή τους στο νησί αρουραίοι και μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, η P.lata δεν μπορούσε να βρεθεί πουθενά παρά τις εκτεταμένες έρευνες των επιστημόνων, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είχε πλέον εξαφανιστεί.

Το 2019, οι κυβερνητικές υπηρεσίες ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα εξόντωσης των αρουραίων στο νησί και τώρα επιστήμονες του Australia Pacific Science Foundation, εντόπισαν ξανά την P.lata στο νησί.

Η P.lata, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατσαρίδες είναι αρκετά χρήσιμη. Έχει μέγεθος 4 εκατοστών, δεν έχει φτερά και αποφεύγει τα σπίτια των ανθρώπων. Μένει κρυμμένη στο δάσος, όπου και καταναλώνει νεκρή ύλη όπως νεκρά φύλλα και σάπιο ξύλο. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο λοιπόν στην ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών, ενώ αποτελεί τροφή για πολλά είδη πουλιών.

Το σύμπλεγμα νησιών Lord Howe είναι ένα σημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Unesco, καθώς φιλοξενεί πάνω από 100 είδη φυτών που δε βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο και διαθέτει πολλά περισσότερα ενδημικά είδη ζώων.