Αυτόνομα drones καμικάζι, γεμάτα εκρηκτικά, από την Anduril

Η γκρίζα ζώνη των αυτόνομων οπλικών συστημάτων
08 Οκτωβρίου 2022 10:03
Αυτόνομα drones καμικάζι, γεμάτα εκρηκτικά, από την Anduril

Η εταιρία στρατιωτικής τεχνολογίας Anduril, την οποία ίδρυσε ο δημιουργός του Oculus, Palmer Luckey, ανακοίνωσε το πρώτο της οπλικό σύστημα. Μία παραλλαγή του drone παρακολούθησης, Altius, το οποίο μπορεί πλέον αυτόνομα να πετάει πάνω από μία περιοχή πριν επιλέξει να χτυπήσει ένα στόχο στον αέρα ή στο έδαφος.

Προς το παρόν το drone κινείται σε μία γκρίζα ζώνη, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τα αιωρούμενα πυρομαχικά θεωρούνται αυτόνομα όπλα, αφού η γραμμή όπου κάτι αποκαλείται αυτόνομο ή αυτοματοποιημένο, έχει λεπτύνει επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια. Τέτοιου είδους drones έχουμε δει πρόσφατα στη σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν το 2020 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Altius έχει επιδείξει αυτόνομη συντονισμένη επίθεση, αναγνώριση στόχου και συνεργαστική ομαδοποίηση. Τα drones είναι επίσης ικανά να φιλοξενήσουν πολλαπλά συστήματα ανίχνευσης και πολλαπλών ειδών κεφαλές. – Anduril

Η Anduril δεν ξεκαθαρίζει όμως αν το drone μπορεί να επιλέγει και να πλήττει στόχους χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη ή αν απλά τα drones μπορούν να πετούν για παρατεταμένα διαστήματα πάνω από μία περιοχή χωρίς απευθείας έλεγχο από ανθρώπους.

Η πεποίθηση του Luckey είναι πως τα αυτόνομα όπλα είναι απαραίτητα, καθώς “δεν μπορείς να έχεις έναν άνθρωπο να είναι υπεύθυνος για να τραβήξει τη σκανδάλη σε κάθε περίσταση. Το θέμα είναι όμως η ευθύνη να βαραίνει πάντα έναν άνθρωπο”.