Ο Sundar Pichai ο νέος CEO της Google

Μετά την αναπάντεχη αναδιάρθρωση της εταιρίας
11 Αυγούστου 2015 06:15
Ο Sundar Pichai ο νέος CEO της Google

Ο τεχνολογικός και επιχειρηματικός κόσμος σήμερα πιάστηκε στον ύπνο, αφού η Google με μία ξαφνική κίνηση, που όπως φαίνεται ετοιμαζόταν κάτω από άκρα μυστικότητα εδώ και πολύ καιρό, ανακοίνωσε την ανάληψη καθηκόντων CEO από τον Sundar Pichai. Ο μέχρι πρότινος CEO και συνιδρυτής της εταιρίας, Larry Page, ανακοίνωσε επίσης μια μαζική αναδιοργάνωση της Google, η οποία πλέον θα ανήκει στη νέα μεγαλύτερη μητρική εταιρία, Alphabet, της οποίας τον έλεγχο θα έχει ο ίδιος, μαζί με τον επίσης συνιδρυτή Sergey Brin. Ως CEO και Πρόεδρος της Alphabet, ο Page και ο Brin θα επιβλέπουν την Google και τα υπόλοιπα project του ομίλου, όπως το Project Calico ή το Wing. Η Alphabet επίσης θα διευθύνει τα πρώτα στάδια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων της Google με δύο τμήματα που ονομάζονται Capital και Ventures. Τα δύο αυτά τμήματα θα έχουν τους δικούς τους CEO και ηγεσία, ενώ ο Pichai και η Google θα διατηρήσουν τον έλεγχο των search, ads, maps, Google Play Store, YouTube και Android.

Ο Page δήλωσε για τον Pichai, τον επικεφαλής του Chrome OS και του Android, πως “είναι ξεκάθαρο σε εμάς και το διοικητικό συμβούλιο πως ήρθε η ώρα ο Sundar να γίνει ο νέος CEO της Google. Νιώθω πολύ τυχερός που έχουμε κάποιον τόσο ταλαντούχο όσο αυτός να αναλάβει την ελαφρώς "μικρότερη” Google και αυτό απελευθερώνει χρόνο και για μένα για να συνεχίσω να μεγαλώνω τις φιλοδοξίες μας”.

Οι πολλοί τομείς ενασχόλησης της Google είχαν ενοχλήσει πολλούς οι οποίοι κατηγορούσαν τη διοίκηση πως αποσπά την εταιρία από τις παραδοσιακές της δυνάμεις. Η Alphabet έρχεται για να αναλάβει projects όπως αυτά του Google X ή projects εξωτερικής χρηματοδότησης, διαχωρίζοντας τα παραδοσιακά προϊόντα της Google από τα φιλόδοξα σχέδια και επιχειρηματικά ρίσκα.

Η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει και οικονομική αναδιοργάνωση, καθώς όλες οι μετοχές της Google θα μετατραπούν σε μετοχές της μεγαλύτερης μητρικής Alphabet. Με την ανακοίνωση και μόνο, οι μετοχές της εταιρίας ανέβηκαν κατά 4%. “Πάντα πιστεύαμε πως με τον καιρό, οι εταιρίες επαναπαύονται στο να κάνουν το ίδιο πράγμα, κάνοντας ασήμαντες αλλαγές. Αλλά στον τεχνολογικό τομέα, όπου επαναστατικές ιδέες ανοίγουν τους επόμενους τομείς ανάπτυξης, πρέπει να είσαι λίγο ανήσυχος για να μείνεις σχετικός” δήλωσε ο Page.