Ψάχνετε RAM ή SSD; Ετοιμαστείτε γιατί οι τιμές ακούγεται ότι θα αυξηθούν

Μέσα στο άμεσο μέλλον
07 Οκτωβρίου 2022 23:03
Ψάχνετε RAM ή SSD; Ετοιμαστείτε γιατί οι τιμές ακούγεται ότι θα αυξηθούν

Από τους λογαριασμούς του ρεύματος και τα καύσιμα, μέχρι τα καθημερινά ψώνια, τους τελευταίους μήνες οι καταναλωτές παγκοσμίως έχουν έρθει αντιμέτωποι με αξιοσημείωτες αυξήσεις τιμών σχεδόν στα πάντα. Όπως φαίνεται, από το κύμα αυτό δεν θα την γλυτώσουν ούτε οι μνήμες RAM και οι SSD δίσκοι.

Σύμφωνα με τη νέα αναφορά της TrendForce Investigations, η οποία εξειδικεύεται στην ανάλυση του τομέα της τεχνολογίας, αξιοσημείωτες αυξήσεις βρίσκονται στα σκαριά. Αναλυτικότερα, επισημαίνεται ότι οι τιμές των μνημών μειώθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, αναγκάζοντας τις εταιρείες όπως οι Micron και Kioxia να μειώσουν την παραγωγή τόσο για τις DRAM όσο για τις NAND που χρησιμοποιούνται στις RAM και στους SSD αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές πολύ σύντομα θα αλλάξουν.

Η Micron συγκαταλέγεται μέσα στους τρεις μεγαλύτερους προμηθευτές μνημών παγκοσμίως, αφού μαζί με τη Samsung και την SK Hynix παράγουν το 95% των μνημών που εξοπλίζουν τις συσκευές μας. Το γεγονός, λοιπόν, ότι μια από τις εταιρίες αυτού του ολιγοπωλίου μειώνει την παραγωγή σημαίνει ότι τα chips μνήμης πρόκειται να γίνουν πιο δυσεύρετα για τους κατασκευαστές hardware και επομένως τα προϊόντα τους πιο ακριβά.

Όπως επισημαίνει η TrendForce, ο λόγος για τον οποίο η Micron προχώρησε σε αυτή την κίνηση είναι ότι η ευρύτερη αγορά των ηλεκτρονικών είναι πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν. Μάλιστα, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα όσον αφορά τις NAND μνήμες, σε βαθμό που η αναφορά αφήνει να εννοηθεί ότι ορισμένοι κατασκευαστές πωλούν με ζημία αυτή τη στιγμή.

Φυσικά, όλο αυτό επηρεάζει και τις μελλοντικές τεχνολογίες, αφού η Micron αναφέρεται ότι θα εστιάσει στις υπάρχουσες NAND flash των 176 στρώσεων, αντί για την επέκταση της παραγωγής των NAND 232 στρώσεων που αναμένεται να δούμε στους επόμενης γενιάς PCIe 5.0 NVMe SSDs.

Αν σκεφτόσασταν, λοιπόν, να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας, ίσως τώρα να είναι η καταλληλότερη στιγμή, αφού οι τιμές σύντομα αναμένεται να πάρουν την ανηφόρα.

Tags: