Όρκες ξεκοιλιάζουν ένα μεγάλο λευκό καρχαρία (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρωτοφανή πλάνα από drone
07 Οκτωβρίου 2022 17:22
Όρκες ξεκοιλιάζουν ένα μεγάλο λευκό καρχαρία (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Νότια Αφρική έχει διαπιστώσει μία μείωση στον πληθυσμό μεγάλων λευκών καρχαριών στις ακτές της τα τελευταία χρόνια και οι υποψίες στρέφονται στον κορυφαίο κυνηγό των θαλασσών, την όρκα. Για πρώτη φορά όμως στην ιστορία, δύο νέες ταυτόχρονες παρατηρήσεις, μία από ελικόπτερο και μία από drone, αποκαλύπτουν μία θανατηφόρα αναμέτρηση μεταξύ των δύο θηρευτών.

Η συμπεριφορά αυτή δεν έχει μελετηθεί ποτέ ξανά με τόση λεπτομέρεια και σίγουρα ποτέ από τον αέρα. – Alison Towner, Rhodes University

Στα πλάνα λοιπόν, φαίνονται δύο όρκες να πλησιάζουν στις εκβολές ενός ποταμού και δύο ακόμα να κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια με αντίθετες κατευθύνσεις, σαν να είναι σε περιπολία. Μερικά δευτερόλεπτα μετά, μία πέμπτη φάλαινα αναδύθηκε από το βυθό, ακριβώς ανάμεσα από τα δύο ζευγάρια και με το ρύγχος της έσπρωχνε ένα λευκό καρχαρία τριών μέτρων. Με ένα γρήγορο γύρισμα, η όρκα δάγκωσε την κοιλιά του καρχαρία γεμίζοντας με αίμα τη θάλασσα. Μία από τις υπόλοιπες όρκες, άρπαξε τον καρχαρία από την ουρά και τον έσυρε στο βυθό.

Αργότερα, η μία από τις όρκες αναγνωρίστηκε ως μία διάσημη αρσενική όρκα ονόματι Starboard, η οποία έχει συνδεθεί με αρκετά πτώματα καρχαριών που έχουν ξεβραστεί στις ακτές, με τέσσερα από αυτά να είναι χωρίς συκώτι.

Είδα για πρώτη φορά τον Starboard το 2015, όταν με το "φιλαράκι" του, τον Port, συνδέθηκαν με το σκότωμα επτά καρχαριών στην False Bay. Τους είδαμε να σκοτώνουν έναν ακόμα καρχαρία το 2019, αλλά αυτή η νέα παρατήρηση είναι πραγματικά κάτι σπουδαίο. – David Hurwitz

Έως σήμερα μόνο τρεις μελέτες έχουν επίσημα περιγράψει μία μάχη όρκας με καρχαρία, παρόλο που είναι ευρέως γνωστό πως οι όρκες κυνηγούν τους καρχαρίες. Τα νέα πλάνα, επειδή είναι τα πρώτα εναέρια που έχουμε στη διάθεσή μας, αποκαλύπτουν τη στρατηγική πίσω από το κυνήγι για πρώτη φορά.

Από το ελικόπτερο, καταγράφηκε μία από τις όρκες να τρώει ένα μεγάλο κομμάτι κρέας το οποίο μοιάζει με το συκώτι του καρχαρία, κάτι που υποδηλώνει πως το γεμάτο λίπος συκώτι του καρχαρία επιπλέει στη θάλασσα και μπορεί να παρασύρθηκε στην επιφάνεια μετά το μεγάλο δάγκωμα στην κοιλιά του.

Τέσσερα λεπτά μετά το περιστατικό, παρατηρητές από την παραλία αλλά και ο χειριστής του drone είδαν καρχαρίες να εγκαταλείπουν την περιοχή, με μερικούς να περνάνε ακόμα και από ρηχά νερά δύο μέτρων. Για εβδομάδες μετά το περιστατικό, κανένας καρχαρίας δεν εμφανίστηκε σε αυτά τα νερά.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Ecology.

Tags: