Έξι εταιρίες ρομποτικής δεσμεύονται να μην κατασκευάσουν ρομπότ-στρατιώτες

Σε ανοιχτή επιστολή
07 Οκτωβρίου 2022 10:40
Έξι εταιρίες ρομποτικής δεσμεύονται να μην κατασκευάσουν ρομπότ-στρατιώτες

Στο παρελθόν έχουμε δει ρομπότ όπως ο Spot της Boston Dynamics να χρησιμοποιείται δίπλα σε στρατιώτες σε εκπαιδευτικές αποστολές, παρουσιάζοντας ένα ζοφερό μέλλον. Ωστόσο η Boston Dynamics, μαζί με πέντε ακόμα κορυφαίες εταιρίες ρομποτικής, δεσμεύτηκαν μέσω ανοιχτής επιστολής πως δε θα επιδιώξουν και δε θα επιτρέψουν τη χρήση των ρομπότ τους ως όπλα.

Οι Agility Robotics, ANYbotics, Clearpath Robotics, Open Robotics και Unitree Robotics, μαζί με την Boston Dynamics, δήλωσαν:

Πιστεύουμε πως το να προσθέσουμε όπλα σε ρομπότ τα οποία είναι αυτόνομα ή ελέγχονται απομακρυσμένα, είναι ευρέως διαθέσιμα στο κοινό και είναι ικανά να πλοηγούνται σε περιοχές έως τώρα μη προσβάσιμες, εκεί που ζουν και εργάζονται άνθρωποι, εγείρει νέο ρίσκο κινδύνου και σοβαρά ηθικά ερωτήματα. Οι οπλοποιημένες εφαρμογές αυτής της νέας γενιάς ρομπότ θα βλάψει την εμπιστοσύνη του κοινού στην τεχνολογία με τρόπους που θα επικαλύψουν τα εξαιρετικά οφέλη που θα φέρουν στην κοινωνία.

Έτσι, η ομάδα των εταιριών δεσμεύεται να μην οπλοποιήσει τα ρομπότ γενικής χρήσης που αναπτύσσουν, ούτε το software που τα ελέγχει και δε θα υποστηρίξουν άλλους που θα το κάνουν. Δε θα επιτρέψουν ούτε στους πελάτες τους δηλαδή να επέμβουν στα προϊόντα όπου αυτό είναι δυνατό.