iPhone: Αντίο Lighting – Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει υποχρεωτικό το USB-C

Ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία ο νέος νόμος
04 Οκτωβρίου 2022 16:44
iPhone: Αντίο Lighting – Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει υποχρεωτικό το USB-C

Στις αρχές του Ιουνίου σας είχαμε ενημερώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την καθιέρωση ενός ενιαίου φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ, κάτι που θα έχει οφέλη για το περιβάλλον, αλλά και για τους καταναλωτές.

Τώρα, ο νέος νόμος εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 602 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.

Κάπως έτσι, μέχρι το τέλος του 2024, το USB Type-C θα γίνει η κοινή θύρα φόρτισης για όλα τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets στις χώρες της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας. Ναι, αυτό σημαίνει πως και η Apple θα χρειαστεί να εγκαταλείψει τη lightning θύρα που χρησιμοποιεί στα iPhone smartphones της και σε άλλες συσκευές της, κάνοντας τη μετάβαση στην κοινή θύρα. Οι νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν όλες τις μικρές και μεσαίες ηλεκτρικές συσκευές, οπότε το USB Type-C για την φόρτιση θα πρέπει να υιοθετηθεί και από πολλά ακόμη προϊόντα. Η αλλαγή θα αφορά και τα laptops, οι κατασκευαστές των οποίων όμως θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του για να συμμορφωθούν και πιο συγκεκριμένα μέχρι την άνοιξη του 2026.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουν νέα φορητή συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο φορτιστή για σειρά ηλεκτρονικών συσκευών μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Ποιες είναι οι συσκευές που επηρεάζονται:

Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κατασκευαστής τους, θύρα τύπου USB-C θα πρέπει να διαθέτουν όλες οι νέες φορητές συσκευές, όπως:

  • κινητά τηλέφωνα
  • τάμπλετ
  • ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές
  • ακουστικά κάθε είδους
  • κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών
  • ηχεία
  • συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων
  • πληκτρολόγια
  • ποντίκια
  • συστήματα πλοήγησης
  • υπολογιστές που φορτίζονται με καλώδιο και λειτουργούν με παροχή ισχύος έως 100 Watt

Οι αλλαγές για το fast charging

Πέρα από τον κοινό USB Type-C φορτιστή για όλες τις συσκευές, η ΕΕ αποφάσισε πως και η fast charging ταχύτητα θα πρέπει επίσης να είναι εναρμονισμένη.

Έτσι, όλες οι συσκευές που υποστηρίζουν ταχεία φόρτιση θα έχουν πλέον την ίδια ταχύτητα φόρτισης, επιτρέποντας στους καταναλωτές να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

Έρχονται νέες ειδικές ετικέτες στα προϊόντα

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ΕΕ, θα είναι απαραίτητο οι καταναλωτές να λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης των νέων συσκευών τους. Έτσι, ειδικές ετικέτες θα πληροφορούν τους καταναλωτές για τις ιδιότητες φόρτισης των νέων συσκευών, επιτρέποντάς τους να ελέγχουν τη συμβατότητα των προϊόντων με τους φορτιστές που ήδη διαθέτουν. Οι αγοραστές θα έχουν έτσι όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφασίσουν αν χρειάζεται να αγοράσουν και νέο φορτιστή.

Κατά την αγορά νέας φορητής συσκευής, οι αγοραστές θα μπορούν να διαλέγουν αν θέλουν και τον φορτιστή της ή όχι.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να εγκρίνει επίσημα την οδηγία. Στη συνέχεια, η οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά. Από την ημερομηνία εκείνη και έπειτα τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 12 μήνες για να ενσωματώσουν τους κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο και στη συνέχεια άλλους 12 μήνες για να τους εφαρμόσουν.

Οι νέοι κανόνες δεν αφορούν προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά πριν από την ημερομηνία εφαρμογής τους.