Βρήκαμε πού θα προσεδαφιστεί το Dragonfly στον Τιτάνα

Το 2034
04 Οκτωβρίου 2022 11:12
Βρήκαμε πού θα προσεδαφιστεί το Dragonfly στον Τιτάνα

Ο Τιτάνας του Κρόνου είναι ένας από τους πιο παράξενους κόσμους του Ηλιακού μας συστήματος, με θολή ατμόσφαιρα που κρύβει ρηχές λίμνες υγρών υδρογονανθράκων και για αυτό το λόγο η NASA ετοιμάζεται να στείλει ένα ρομποτικό ιπτάμενο σκάφος εκεί το 2027. Το lander που θα φέρει το Dragonfly σκάφος στην επιφάνεια του Τιτάνα, θα φτάσει εκεί το 2034 και αναμένεται να προσεδαφιστεί στον αμμόλοφο Shangri-la, κοντά στον κρατήρα Selk.

Τώρα, μία νέα έρευνα χαρτογραφεί έξι διαφορετικά κομμάτια της περιοχής, αναγνωρίζοντας χαρακτηριστικά όπως αμμόλοφους και παγωμένο έδαφος, παρέχοντας τα θεμέλια των μοντέλων και των υποθέσεων τα οποία θα μπορεί να δοκιμάσει το Dragonfly όταν προσεδαφιστεί.

Το Dragonfly θα προσεδαφιστεί στον ισημερινό, σε μία ξηρή περιοχή του Τιτάνα, ενός παγωμένου κόσμου υδρογονανθράκων με πυκνή ατμόσφαιρα. Βρέχει υγρό μεθάνιο μερικές φορές αλλά είναι περισσότερο σαν μία έρημο της Γης όπου βρίσκεις αμμόλοφους, μερικά μικρά βουνά και κρατήρες. Ερευνούμε προσεκτικά την περιοχή προσεδάφισης, τη δομή και την επιφάνεια.

Τα δεδομένα τα άντλησαν οι επιστήμονες από εικόνες του Cassini, οι οποίες έχουν ανάλυση μόλις 300 μέτρα ανά pixel. Συνδυάζοντας όμως και τα δεδομένα του Huygens lander το οποίο προσεδαφίστηκε στα νότια του νέου στόχου, τους επέτρεψε να εκτιμήσουν το ύψος και το σχήμα του κρατήρα Selk. Σίγουρα χρειάζονται περισσότερες παρατηρήσεις μέχρι το 2034.

Το Dragonfly είναι ένα ελικοφόρο σκάφος το οποίο θα λειτουργεί όπως τα drones. Ζυγίζει 450 κιλά και έχει οχτώ έλικες, κάθε ένας από τους οποίους έχει ένα μέτρο διάμετρο. Στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα με ασθενείς ανέμους και μικρή βαρύτητα, το Dragonfly θα πετά με μέγιστη ταχύτητα 36 χιλιομέτρων την ώρα, εξερευνώντας την περιοχή γύρω από την τοποθεσία προσεδάφισης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Planetary Science Journal.