Ο Ειρηνικός ωκεανός θα εξαφανιστεί στο μέλλον (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Για να σχηματιστεί η νέα ηπερ-ήπειρος Amasia
04 Οκτωβρίου 2022 10:09
Ο Ειρηνικός ωκεανός θα εξαφανιστεί στο μέλλον (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπερ-υπολογιστή του Curtin University, οι μέρες του Ειρηνικού ωκεανού είναι μετρημένες, αφού σε βάθος 300 εκατομμυρίων ετών θα εξαφανιστεί και στη θέση του θα υπάρχει η νέα υπερ-ήπειρος Amasia. Ο αρχαιότερος ωκεανός της Γης μικραίνει κάθε χρόνο κατά μερικά εκατοστά λόγω της κίνησης των τεκτονικών πλακών οι οποίες φέρνουν την πλάκα του Ειρηνικού κάτω από την Ευρασιατική και την Ινδο-Αυστραλιανή, μειώνοντας την απόσταση της Βόρειας Αμερικής με την Ασία και την Αυστραλία.

Οι επιστήμονες περιμένουν στο μέλλον να υπάρχει μόνο μία υπερ-ήπειρος, την οποία ονομάζουν Amasia.

Τα τελευταία δύο δισεκατομμύρια χρόνια, οι ήπειροι της Γης συγκρούονται για να δημιουργήσουν μία υπερ-ήπειρο κάθε 600 εκατομμύρια χρόνια, γνωστό και ως "ο κύκλος της υπερ-ηπείρου". Προσομοιώνοντας πώς αναμένεται να εξελιχθούν οι τεκτονικές πλάκες της Γης χρησιμοποιώντας έναν υπερ-υπολογιστή, μπορέσαμε να δείξουμε πως σε λιγότερο από 300 εκατομμύρια χρόνια ο Ειρηνικός θα εξαφανιστεί, δίνοντας τη θέση του στην Amasia. Η Γη θα είναι πολύ διαφορετική όταν σχηματιστεί η Amasia. Το επίπεδο της θάλασσας θα είναι χαμηλότερο και το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού της υπερ-ηπείρου θα είναι άνυδρο με υψηλές καθημερινές θερμοκρασίες.

Ωστόσο πρόκειται μόνο για ακόμα μία προσομοίωση ανάμεσα σε πολλές, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Ειρηνικός ωκεανός είναι καταδικασμένος. Στο σενάριο της Novopangaea, η Αμερική συγκρούεται με την Ανταρκτική πριν συγκρουστεί με την Ευρασία και την Αφρική. Στο σενάριο της Aurica, Ειρηνικός και Ατλαντικός εξαφανίζονται και σχηματίζεται ένας νέος τεράστιος ωκεανός.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο National Science Review.