Κύμα καύσωνα κάλυψε ολόκληρο τον Δία (ΒΙΝΤΕΟ)

Έχει 10 φορές το μέγεθος της Γης
03 Οκτωβρίου 2022 11:44
Κύμα καύσωνα κάλυψε ολόκληρο τον Δία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα κολοσσιαίο κύμα καύσωνα καλύπτει την ατμόσφαιρα του Δία! Είναι 130.000 χιλιόμετρα από άκρη σε άκρη, φτάνει τους 700 βαθμούς Κελσίου και ταξιδεύει με ταχύτητα 2.400 μέτρων το δευτερόλεπτο. Το γεγονός αυτό δίνει μία μοναδική ευκαιρία στους επιστήμονες να εξηγήσουν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Ηλιακού μας συστήματος, το γιατί ο Δίας είναι πολύ πιο ζεστός από αυτό που προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα.

Οι επιστήμονες υποπτεύονται πως τα μόνιμα σέλας που βρίσκουμε στου πόλους, μπορεί να προσφέρουν την επιπλέον ενέργεια για να θερμανθεί ο αέριος γίγαντας σε θερμοκρασίες που δεν περιμένουμε.

Ο Δίας βρίσκεται πέντε φορές πιο μακριά από τον Ήλιο από ότι βρίσκεται η Γη, λαμβάνοντας μόλις το 4% της ηλιακής ακτινοβολίας που λαμβάνουμε εμείς. Τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς του έπρεπε να έχουν θερμοκρασία περίπου -73 βαθμούς Κελσίου, αλλά στην πραγματικότητα έχουν 420 βαθμούς Κελσίου, περίπου όσο και της Γης. Αυτό σημαίνει πως κάτι άλλο λαμβάνει χώρα.

Τα σέλας του Δία, αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, σχηματίζονται όπως και στη Γη. Μία αλληλεπίδραση φορτισμένων σωματιδίων, μαγνητικών πεδίων και μορίων στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Σε αντίθεση με τα δικά μας όμως, του Δία είναι μόνιμα και παράγονται από την αλληλεπίδραση των σωματιδίων με το δορυφόρο Ιώ, το πιο ηφαιστειακό αντικείμενο στο Ηλιακό σύστημα, το οποίο εκπέμπει διαρκώς διοξείδιο του θείου. Αυτό δημιουργεί ένα τόξο πλάσματος γύρω από τον Δία το οποίο διοχετεύεται στους πόλους του μέσω των γραμμών των μαγνητικών πεδίων, από όπου και μπαίνει στην ατμόσφαιρα, σχηματίζοντας το σέλας.

Ενώ τα σέλας παρέχουν διαρκώς θερμότητα στον υπόλοιπο πλανήτη, αυτά τα κύματα καύσωνα αποκαλύπτουν μία επιπλέον, σημαντική πηγή ενέργειας. Αυτά τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στις γνώσεις μας για τα φαινόμενα της άνω ατμόσφαιρας του Δία και το κλίμα του και βοηθούν στη λύση του προβλήματος της “ενεργειακής κρίσης” που έχουν οι έρευνες σε αυτούς τους τεράστιους πλανήτες.

Ομοίως, Κρόνος, Ποσειδώνας και Ουρανός είναι όλοι εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου πιο ζεστοί από ότι μπορεί να προσφέρει η ηλιακή θέρμανση.

Η ομάδα παρουσίασε τα ευρήματά της στο Europlanet Science Congress 2022.