Το Bitcoin έχει παρόμοιες επιπτώσεις στο κλίμα με το πετρέλαιο και την κτηνοτροφία

Νέα μελέτη ποσοτικοποιεί την κλιματική ζημιά
03 Οκτωβρίου 2022 10:38
Το Bitcoin έχει παρόμοιες επιπτώσεις στο κλίμα με το πετρέλαιο και την κτηνοτροφία

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, αποκαλύπτει πως η ζημιά που προκαλείται στο περιβάλλον από το Bitcoin, συγκρίνεται με άλλες γνωστές ρυπογόνες βιομηχανίες, όμως αυτή του πετρελαίου και της παραγωγής βόειου κρέατος. Συγκεκριμένα, για κάθε $1 σε Bitcoin, παράγονται κλιματικές ζημιές αξίας 35 cent από το 2016 έως το 2021. Η βενζίνη παρήγαγε 41 cents σε ζημιές και η παραγωγή κρέατος 33 cents.

Όταν το συγκρίνουμε με την εξόρυξη χρυσού, οι ζημιές του Bitcoin στο περιβάλλον είναι περίπου 8.75 φορές μεγαλύτερες.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε κλιματικές ζημιές; Για να υπολογιστεί το κόστος σε δολάρια, για τις μελλοντικές ζημιές στον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κλιματικά μοντέλα για να υπολογίσουν το κόστος κάθε έξτρα τόνου διοξειδίου του άνθρακα που φτάνει στην ατμόσφαιρα. Το δίκτυο του Bitcoin καταναλώνει τον ηλεκτρισμό μίας μικρής χώρας κάθε χρόνο. Έτσι, οι ερευνητές υπολόγισαν την κατανάλωση ηλεκτρισμού και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγει, εφαρμόζοντάς το σε κοινωνικό κόστος για να μεταφράσουν τις εκπομπές σε δολάρια. Με το κοινωνικό κόστος του άνθρακα στα $100 ανά τόνο, οι κλιματικές ζημιές ανέρχονται στα $3.088 για κάθε Bitcoin που παράγεται. Από το 2016 έως το 2021, οι συνολικές ζημιές του Bitcoin στο κλίμα παγκοσμίως ανέρχονται στα $12 δισεκατομμύρια.

Με την πίεση να γίνουν πιο “πράσινα” τα κρυπτονομίσματα, το Bitcoin έχει βρεθεί σε δεινή θέση, ειδικά τη στιγμή που ο κοντινότερος ανταγωνιστής του, το Ethereum, έλαβε μία τεράστια αναβάθμιση η οποία περιόρισε δραστικά την κατανάλωση ενέργειάς του.