Ο Bruce Willis δεν έχει πουλήσει το πρόσωπό του για deepfakes

Ο ηθοποιός αρνείται πως έχει πουλήσει δικαιώματα για το πρόσωπό του
03 Οκτωβρίου 2022 09:20
Ο Bruce Willis δεν έχει πουλήσει το πρόσωπό του για deepfakes

Την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκε ευρέως πως ο Bruce Willis είχε πουλήσει τα δικαιώματα χρήσης του προσώπου του σε μία deepfake εταιρία ονόματι Deepcake. Ωστόσο, ο ίδιος ο ηθοποιός αρνείται το γεγονός και εκπρόσωπός του τόνισε πως δεν υπάρχει καμία συνεργασία ή συμφωνία με την εταιρία. Επιπλέον, εκπρόσωπος της Deepcake δήλωσε πως μόνο ο Willis έχει δικαιώματα για το πρόσωπό του.

Το αρχικό ρεπορτάζ για τη συμφωνία μεταξύ Willis και Deepcake αναφέρθηκε στην Daily Mail στις 27 Σεπτεμβρίου και έκτοτε αναπαράχθηκε από την Telegraph και από εκεί σε πολλά διεθνή media.

Αυτό που είναι πραγματικότητα, είναι πως η deepfake τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει ένα διαφημιστικό σποτ για την ρωσική εταιρία τηλεπικοινωνιών Megafon, πέρυσι. Το διαφημιστικό δημιουργήθηκε από την Deepcake η οποία δούλεψε σε συνεργασία με την ομάδα του Willis.

Αυτό που σίγουρα έγινε είναι πως μας έδωσε την άδειά του και αρκετό υλικό για να δημιουργήσουμε τον ψηφιακό του δίδυμο. - Deepcake

Η έκφραση πως η εταιρία αγόρασε τα δικαιώματα του προσώπου του Willis είναι αναληθής.

Οι εκφράσεις σχετικά με τα δικαιώματα είναι λάθος. Ο Bruce δε θα μπορούσε να πουλήσει σε κάποιον οποιαδήποτε δικαιώματα, είναι δικά του εξ ορισμού. - Deepcake

Το περιστατικό όμως αποκαλύπτει πόσο νέα είναι αυτή η τεχνολογία και εκθέτει την έλλειψη κανονισμών γύρω από αυτήν. Η αντικατάσταση ηθοποιών με AI γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένη, με πρόσφατο παράδειγμα τη συνέχιση της φωνής του James Earl ως φωνή του Darth Vader, μετά την απόσυρση του ηθοποιού.