Drones σαρώνουν τους υπονόμους της Σκωτίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Και πιθανώς σώζουν ζωές
02 Οκτωβρίου 2022 16:30
Drones σαρώνουν τους υπονόμους της Σκωτίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι υπόνομοι είναι ένα αρκετά επικίνδυνο περιβάλλον, λόγω των τοξικών αερίων που περιέχουν και της ταχείας αλλαγής στη στάθμη των νερών. Έως τώρα οι επιθεωρήσεις τους γίνονται από ανθρώπους, οι οποίοι διατρέχουν φυσικά κίνδυνο και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αναφερθεί ατυχήματα ή και δυστυχήματα. Τώρα όμως, η Scottish Water στη Σκωτία, επιστρατεύει την τεχνολογία για να προστατέψει τους ανθρώπους.

Ξεκίνησε λοιπόν τις επιθεωρήσεις υπονόμων χρησιμοποιώντας drones στη Γλασκώβη, ενώ σύντομα θα επεκταθούν στο Εδιμβούργο, στο Αμπερντίν και στην υπόλοιπη χώρα.

Έτσι, όχι μόνο κάνει ασφαλέστερες τις επιθεωρήσεις, αλλά μειώνει και το κόστος των επισκευών και της συντήρησης των υπονόμων με επιθεωρήσεις ακριβείας. Τα drones είναι εξοπλισμένα με κάμερες και LiDAR, εντοπίζοντας ρωγμές, τρύπες, καταρρεύσεις και εισόδους ριζών. Χρειάζονται μόλις δύο εργαζόμενοι για να πιλοτάρουν το drone καθώς περνά από τους υπονόμους. Η εταιρία έσπευσε να καθησυχάσει τους φόβους για τις θέσεις εργασίας.

Στην ουσία θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις, επειδή θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερες επιθεωρήσεις στο δίκτυο που δε θα μπορούσαμε να κάνουμε με την παραδοσιακή μέθοδο του “ανθρώπου στην τρύπα”. Οι επιθεωρήσεις είναι μόνο ένα κομμάτι της εργασίας αυτών των εργαζομένων.

Τα drones θα ερευνήσουν διεξοδικά τα 53.000 χιλιόμετρα δικτύου που δεν είναι προσβάσιμα από παραδοσιακές επιθεωρήσεις, ενώ αναμένεται μείωση των αερίων θερμοκηπίου κατά 80% μειώνοντας τον αριθμό των οχημάτων που πραγματοποιούν τις επιθεωρήσεις κάθε φορά.

Drones έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά σε υπονόμους με περιορισμένες δυνατότητες και περιορισμένη επιτυχία. Αλλά ο συγκεκριμένος συνδυασμός του drone με την 3D μοντελοποίηση του LiDAR είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό. Η 4K ποιότητας εικόνας σε συνδυασμό με τη μοντελοποίηση ακριβείας είναι καινοτόμα. Μερικοί αγωγοί είναι παλαιότερη από τη Βικτωριανή εποχή, είναι 160 ετών και χρειαζόμαστε πληροφορίες για να πάρουμε σωστές αποφάσεις αποκατάστασης τους αν αυτό είναι απαραίτητο.