Η NASA θέλει να στείλει Dragon κάψουλα στο Hubble

Για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του
02 Οκτωβρίου 2022 16:08
Η NASA θέλει να στείλει Dragon κάψουλα στο Hubble

Η NASA επιστράτευσε τη βοήθεια της SpaceX, για να εξερευνήσει αν είναι δυνατή μία αποστολή μιας Dragon κάψουλας στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, για να δώσει μία νέα πνοή ζωής σε αυτό το πολύτιμο για την επιστήμη όργανο. Η μελέτη αναμένεται να διαρκέσει έξι μήνες και σκοπός της αποστολής θα είναι να ωθηθεί το Hubble σε υψηλότερη τροχιά.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν η αποστολή θα είναι επανδρωμένη ή θα αρκούν οι δυνατότητες της αυτόνομης κάψουλας ή αν η προσέγγιση του τηλεσκοπίου από την κάψουλα της SpaceX είναι καν ασφαλής. Υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες ακόμα στην εξίσωση και η ασφάλεια θα είναι η προτεραιότητα της NASA.

Το Hubble βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη και στη διάρκεια 32 ετών λειτουργίας του έχει δεχθεί αρκετές επισκέψεις από άλλα σκάφη. Τα διαστημικά λεωφορεία της NASA το επισκέφτηκαν για επισκευές και αναβαθμίσεις πέντε φορές, ωστόσο από την τελευταία επίσκεψη το 2009, η τροχιά του Hubble μειώνεται αργά, φτάνοντας στα εξωτερικά στρώματα της ατμόσφαιράς μας. Συγκεκριμένα, βρίσκεται 30 χιλιόμετρα πιο κοντά στη Γη από το 2009.

Το Hubble βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθεί μία αποστολή αύξησης της τροχιάς του, θα συνεχίσει να λειτουργεί για πολλά χρόνια ακόμα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ίσως και στην επόμενη.

Από την άλλη, η SpaceX βλέπει την αποστολή ως μία δυνατότητα επίδειξης των ικανοτήτων της, ακόμα και για τεχνολογίες οι οποίες δε σχεδιάστηκαν για αυτήν.

Η SpaceX βλέπει πραγματικά το μέλλον στο να γίνουμε ένας διαστημικός πολιτισμός. Και αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν διαστημόπλοια παντού, τροφοδοσία με καύσιμα σε τροχιά, διαστημικοί σταθμοί από διάφορες εταιρίες. Αποστολές σαν αυτήν, όπου εταιρίες μαθαίνουν να προσαρμόζονται και να βρίσκουν τρόπους να “μιλούν” σε παλαιότερα σκάφη… νομίζω πως είναι μία εκπληκτική δυνατότητα και αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να προχωρήσει μπροστά η βιομηχανία. – Jessica Jensen, Αντιπρόεδρος SpaceX