Τύπος έφτιαξε συσκευή που κάνει νέους υπολογιστές να βγάζουν «θορύβους σκληρού δίσκου»

Γνωρίστε το HDD Clicker
01 Οκτωβρίου 2022 20:05
Τύπος έφτιαξε συσκευή που κάνει νέους υπολογιστές να βγάζουν «θορύβους σκληρού δίσκου»

Σας έχει λείψει η εποχή των παραδοσιακών σκληρών δίσκων, με τις αργές ταχύτητες μεταφοράς, τις καθυστερήσεις, τα αργά boot times και φυσικά τον χαρακτηριστικό θόρυβο; Αν για κάποιο λόγο η απάντηση είναι ναι, ο retro computing enthusiast, Matthias Werner, έχει τη λύση, αφού κατασκεύασε το HDD Clicker, μιας συσκευή που κάνει νέους υπολογιστές με SSDs να βγάζουν «θορύβους σκληρού δίσκου».

Ναι, καλά διαβάσατε! Το HDD Clicker φιλοδοξεί πέρα από τους νοσταλγικούς ήχους που θέλουν να δώσουν μια περισσότερη ζωντάνια στους σημερινούς αθόρυβους υπολογιστές, να έχει και μια πρακτική χρήση, αφού παρέχει κανονικό feedback σε πραγματικό χρόνο, αν υπάρχουν εγγραφές ή αναγνώσεις αρχείων από το αποθηκευτικό μέσο του συστήματός σας.

Αναλυτικότερα, στον πυρήνα του ιδιαίτερου gadget υπάρχει ένα μικρό κύκλωμα που ενσωματώνει το ATTiny microcontroller. Το εν λόγω chip δέχεται ως input τα δεδομένα του HDD activity LED pin που υπάρχει σε όλες τις μητρικές για να ανάβει το σχετικό λαμπάκι στο front panel του κουτιού. Για την τροφοδοσία του χρησιμοποιείται ένα molex καλώδιο και έπειτα το δύσκολο έργο αναλαμβάνει ένα ενσωματωμένο ηχειάκι που κάνει κατάλληλους ‘clicking θορύβους’, προσομοιώνοντας παλιότερα συστήματα με θορυβώδεις σκληρούς δίσκους! Μάλιστα, μιας και η όλη διαδικασία γίνεται χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από το λαμπάκι της μητρικής, δε χρειάζεται κανένας driver ούτε ειδικό λογισμικό, με το HDD Clicker να ξεκινά αμέσως τη...φασαρία με το που ανοίξει κάποιος τον υπολογιστή του, πριν καν φορτώσει το λειτουργικό σύστημα.

Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η ιδιαίτερη ιδέα του, ο Matthias έχει φέρει ήδη το HDD Clicker στην αγορά, έναντι €25. Αν από την άλλη, αν προτιμάτε την ησυχία σας μπορείτε απλά να δείτε το project μέσα από τον player που ακολουθεί.

Tags: