Ο τάφος του Τουταγχαμών ίσως να έχει μία μυστική πόρτα

Νέα θεωρία προκαλεί ρίγος
01 Οκτωβρίου 2022 11:32
Ο τάφος του Τουταγχαμών ίσως να έχει μία μυστική πόρτα

Έχουν περάσει ακριβώς 100 χρόνια από την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών κι όμως η αρχαία αυτή τοποθεσία συνεχίζει να κρύβει μυστικά. Ο γνωστός Βρετανός αιγυπτιολόγος Nicholas Reeves, ανακοίνωσε πως βρήκε στοιχεία στα ιερογλυφικά του τάφου, τα οποία υποδεικνύουν πως έχουν “πειραχτεί”.

Εδώ και χρόνια ο Reeves υποστηρίζει πως οι τοιχογραφίες του τάφου δεν απεικονίζουν τον ίδιο τον Φαραώ, καθώς τις γραμμές γύρω από το στόμα του τις βλέπουμε σε τοιχογραφίες της προκατόχου του, Νεφερτίτη. Έτσι, ο Reeves θεωρεί πως οι εικόνες στους τοίχους, πριν να απεικονίσουν την ταφή του 19χρονου Φαραώ, έδειχναν τον Τουταγχαμών να θάβει τη μητριά του, τη Νεφερτίτη, της οποίας η μούμια δε βρέθηκε ποτέ.

Ο Reeves υποστηρίζει πως τα οβάλ ιερογλυφικά που βλέπουμε πάνω από τις φιγούρες, έχουν περαστεί ξανά από πάνω, αλλάζοντας τις ταυτότητες αυτών που πήραν μέρος στην τελετουργική ταφή. Η εικόνα θεωρείται πως δείχνει το σώμα του Τουταγχαμών να προετοιμάζεται για τη μουμιοποίηση από το διάδοχό του, Ay. Ο Reeves όμως θεωρεί πως τα χαρακτηριστικά του προσώπου το Ay, μοιάζουν με το νεαρό Τουταγχαμών.

Στην αρχική του έκδοση, η σκηνή αυτή έδειχνε τον Τουταγχαμών να πραγματοποιεί το τελετουργικό για τον αρχικό κάτοχο του τάφου, την προκάτοχό του, Νεφερτίτη.

Ο Reeves θεωρεί πως ο τάφος του Τουταγχαμών τοποθετήθηκε πάνω από τον τάφο της Νεφερτίτης και υποστηρίζει πως υπάρχει κάποια μυστική πόρτα η οποία μπορεί να οδηγεί σε κάποιο σφραγισμένο θάλαμο, στον οποίο υπάρχει το σώμα της Νεφερτίτης.

Ωστόσο η θεωρία του Reeves έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον κύκλο των αιγυπτιολόγων, οι οποίοι λένε πως ακόμα κι αν υπάρχει κάποιος κρυφός θάλαμος, είναι πιο πιθανό να φιλοξενεί το σώμα της βιολογικής μητέρας του Τουταγχαμών και όχι της Νεφερτίτης.