Αυτό είναι το Optimus ρομπότ της Tesla (ΒΙΝΤΕΟ)

Τεράστιες βελτιώσεις μέσα σε ένα χρόνο
01 Οκτωβρίου 2022 09:39
Αυτό είναι το Optimus ρομπότ της Tesla (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Elon Musk είχε παρουσιάσει πέρυσι το ρομπότ Optimus, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν ένας υπάλληλος ντυμένος με στολή, απλά για να μας μιλήσει για το μέλλον αυτού του εγχειρήματος. Τώρα, ένα χρόνο μετά, στο πλαίσιο της Tesla AI Day, ο Elon Musk παρουσίασε το πρωτότυπο ενός πλήρως λειτουργικού ρομπότ. Ο “πρώτος Optimus” επέδειξε τις ικανότητές του στη σκηνή, ήταν όμως λιγότερα από αυτά που μπορεί να κάνει στην πραγματικότητα. Μάλιστα, η στιγμή που βρέθηκε στη σκηνή ήταν η πρώτη φορά που ο Optimus λειτούργησε χωρίς να συνδέεται σε καλώδια στήριξης και για αυτό το λόγο δε ρίσκαρε κάποια εντυπωσιακή επίδειξη.

Ο Musk προέβλεψε πως όταν βγει στην παραγωγή θα κοστίζει λιγότερο από $20.000 και η παραγωγή τους θα ενσωματωθεί στη γραμμή παραγωγής των εργοστασίων της Tesla στο κοντινό μέλλον. Αν και εκ πρώτης όψεως δεν εντυπωσιάζει με τις ικανότητές του, ο Musk τόνισε πως η διαφορά του με άλλα παρόμοια ρομπότ είναι πως έχει σχεδιαστεί για παραγωγή εκατομμυρίων μονάδων.

Μετά την παρουσίαση του λειτουργικού μοντέλου, μία ομάδα μηχανικών της Tesla έφερε στη σκηνή ένα ακόμα πρωτότυπο του Optimus το οποίο ήταν “πολύ κοντά στην παραγωγή”, είχε δηλαδή την τελική εμφάνιση του προϊόντος αλλά δεν ήταν πλήρως λειτουργικό, καθώς επέδειξε στο κοινό μόνο τις δυνατότητες του χεριού του, χωρίς να μπορεί να περπατήσει.

Στο εσωτερικό, ο Optimus διαθέτει μία μπαταρία 2.3kWh, διαθέτει ένα SoC της Tesla, καθώς και συνδεσιμότητα Wi-Fi και LTE. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε περισσότερο στις αρθρώσεις του ρομπότ και πώς αυτό επεξεργάζεται τα δεδομένα για κάθε άρθρωση, φτάνοντας κοντά στις ικανότητες του ανθρώπινου χεριού. Στο software, η Tesla προσάρμοσε το Autopilot των αυτοκινήτων της στο σώμα και το περιβάλλον του ρομπότ. Κατέγραψε ανθρώπους να πραγματοποιούν καθημερινές εργασίες και έπειτα τις “έμαθε” o Optimus. Σύμφωνα με τον Musk, μελλοντικές εφαρμογές του Optimus μπορούν να είναι στη μαγειρική, στην κηπουρική, ακόμα και ως σεξουαλικοί σύντροφοι, με την παραγωγή να έχει δρομολογηθεί για του χρόνου.