Το James Webb και το Hubble κατέγραψαν τη σύγκρουση του DART με τον αστεροειδή (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία νέα πρωτιά
30 Σεπτεμβρίου 2022 09:40
Το James Webb και το Hubble κατέγραψαν τη σύγκρουση του DART με τον αστεροειδή (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η NASA έγραψε ιστορία με την πρώτη προσπάθεια της ανθρωπότητας για ανακατεύθυνση αστεροειδή, όταν το DART προσέκρουσε στον αστεροειδή Δίμορφο. Οι εικόνες που πρόσφεραν το DART και ο συνοδευτικός δορυφόρος LICIAcube ήταν εντυπωσιακές, ωστόσο την ίδια στιγμή, τα δύο πανίσχυρα διαστημικά τηλεσκόπια της ανθρωπότητας παρατηρούσαν επίσης το φαινόμενο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που James Webb και Hubble παρατήρησαν ταυτόχρονα το ίδιο φαινόμενο. Οι εικόνες που κατέγραψαν μπορεί με την πρώτη ματιά να μην εντυπωσιάζουν, αλλά θα βοηθήσουν να αποκαλυφθούν πολύτιμες λεπτομέρειες.

Το JWST κατέγραψε το γεγονός στο υπέρυθρο φάσμα, ενώ το Hubble στο οπτικό. Η παρατήρηση σε διαφορετικά φάσματα είναι πολύ σημαντική για να καταλάβουν οι επιστήμονες αν εκτοξεύτηκαν μεγάλα κομμάτια υλικού από τον Δίμορφο ή ήταν κυρίως λεπτή σκόνη. Έτσι, θα καταλάβουν αν μία πρόσκρουση διαστημικού σκάφους είναι αρκετή για να αλλάξει την τροχιά ενός αστεροειδή.

Το JWST κατέγραψε 10 εικόνες μέσα σε 5 ώρες και θα συνεχίσει να συλλέγει φασματογραφικά δεδομένα από το διπλό σύστημα αστεροειδών Δίδυμου-Δίμορφου μέσα στους επόμενους μήνες, για να καταλάβουν οι ερευνητές τη χημική σύνθεση του Δίμορφου. Η NASA δήλωσε πως το JWST κατέγραψε εικόνες ενός συμπαγούς πυρήνα με εκτοξεύσεις υλικών να εμφανίζονται ως τούφες όσο απομακρύνονταν από το κέντρο της σύγκρουσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δίμορφος ταξιδεύει με τριπλάσια ταχύτητα από αυτήν που έχει σχεδιαστεί το JWST να ανιχνεύει, ωστόσο οι μηχανικοί της NASA μπόρεσαν να αναπτύξουν ένα τρόπο να καταγράψουν τη σύγκρουση.

Στις εικόνες που κατέγραψε το Hubble, οι εκτοξεύσεις υλικών εμφανίζονται σαν ακτίνες που επεκτείνονται από το κέντρο του αστεροειδούς. Επειδή μερικές από αυτές τις ακτίνες εμφανίζονται με μία καμπυλότητα, οι αστρονόμοι πρέπει να ερευνήσουν τα δεδομένα για να καταλάβουν γιατί συνέβη αυτό.

Κατά τη σύγκρουση, η φωτεινότητα του Δίμορφου αυξήθηκε κατά τρεις φορές, παραμένοντας το ίδιο φωτεινός έως και 8 ώρες μετά τη σύγκρουση. Το Hubble κατέγραψε 45 εικόνες συνολικά και θα συνεχίσει να παρατηρεί το σύστημα αστεροειδών τις επόμενες εβδομάδες.