Η AMD ετοιμάζει ένα Ryzen Threadripper 7000 «τέρας» με 64 Zen 4 πυρήνες

Ο οποίος ανακαλύφθηκε πριν την ώρα του
29 Σεπτεμβρίου 2022 13:31
Η AMD ετοιμάζει ένα Ryzen Threadripper 7000 «τέρας» με 64 Zen 4 πυρήνες

Με τους Ryzen 7000 επεξεργαστές για desktops να καταφθάνουν επιτέλους στην αγορά, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ μοντέλων που αγγίζουν έως και τους 16 πυρήνες, η AMD φαίνεται πως ετοιμάζεται σιγά-σιγά και για τη νέα γενιά των Threadripper.

Περνώντας σε λεπτομέρειες ένας επόμενης γενιάς Ryzen Threadripper 7000 'Storm Peak' επεξεργαστής ανακαλύφθηκε πριν την ώρα του. Συγκεκριμένα, το Benchleaks κατάφερε να εντοπίσει ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο της AMD στη βάση δεδομένων του Einsten@Home. Εκεί κάποιος μηχανικός της εταιρίας δοκίμασε ένα engineering sample με 64 πυρήνες και υποστήριξη για simultaneous multithreading.

Ο εν λόγω επεξεργαστής είχε κωδική ονομασία "AuthenticAMD AMD Eng Sample: 100-000000454-20_Y [Family 25 Model 24 Stepping 1]", η οποία δεν αντιστοιχεί σε κανένα ήδη γνωστό μοντέλο. Επομένως, μιας και δεν υπάρχουν πολλά επερχόμενα μοντέλα από την εταιρία με 64 πυρήνες, είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως πρόκειται για κάποιον Storm Peak επεξεργαστή που θα πλαισιώσει το line up της 7000 σειράς των Ryzen Threadripper.

Σύμφωνα με τα επίσημα πλάνα της AMD, οι νέοι Threadripper της Zen 4 αρχιτεκτονικής θα καταφθάσουν στο πρώτο μισό του 2023, οπότε δεν είναι περίεργο που ήδη έχουν αρχίσει παρασκηνιακά οι δοκιμές με engineering samples.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως η διαρροή δεν αποκάλυψε στοιχεία σχετικά με την απόδοση του συγκεκριμένου μοντέλου, οπότε για την ώρα μπορούν να γίνουν μόνο εικασίες. Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι θα έχουμε να κάνουμε με ένα «τέρας» όσον αφορά τουλάχιστον τα κατανεμημένα φόρτα εργασίας που απαιτούν πολλά threads.

Για την ιστορία, οι Ryzen Threadripper της AMD είναι πλέον προσανατολισμένοι στην αγορά των workstations και δεν απευθύνονται τόσο στην αγορά των extreme desktops για enthusiasts που αρχίζει να εκλείπει τελευταία, με σαφώς λιγότερο ανταγωνισμό και από την πλευρά της Intel.

Tags: