Ο πρώτος 6GHz επεξεργαστής -χωρίς overclock- έρχεται!

Θα τρέχει στην εντυπωσιακή συχνότητα "out of the box"
29 Σεπτεμβρίου 2022 12:35
Ο πρώτος 6GHz επεξεργαστής -χωρίς overclock- έρχεται!

Πριν μερικά εικοσιτετράωρα η Intel ανακοίνωσε και επίσημα την 13η γενιά των Core επεξεργαστών της, η οποία θα καταφθάσει στα ράφια των καταστημάτων μέσα στον Οκτώβριο. Η αιχμή του δόρατος για το line-up της είναι ο Core i9 13900K, ο οποίος έρχεται με 24 πυρήνες και 32 threads και μπορεί να αγγίξει μέχρι και τα 5.8GHz. Ωστόσο, η Intel ανακοίνωσε συγχρόνως πως ετοιμάζει ένα ακόμη πιο ισχυρό μοντέλο, τον πρώτο επεξεργαστή που θα τρέχει στα 6GHz "out of the box".

Ναι, η Intel υπόσχεται πως καθοδόν βρίσκεται ένας Core i9 που θα έχει boost συχνότητα 6GHz, στην οποία θα μπορεί να τρέχει χωρίς να χρειαστεί κάποιο overclock από τον χρήστη. Πρόκειται για ένα ομολογούμενος πολύ εντυπωσιακό επίτευγμα, αφού πριν μερικά χρόνια ένα τέτοιο νούμερο θα έμοιαζε άπιαστο χωρίς εξιδεικευμένες overclocking γνώσεις και ακραία ψύξη υγρού αζώτου.

Ο CEO της Intel, Pat Gelsinger, επισήμανε κατά τη διάρκεια του Intel Innovation 2022 ότι το εν λόγω μοντέλο θα είναι ένα μεγάλο ορόσημο για το client computing και κάτι πρωτόγνωρο για τη βιομηχανία. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκαν κυριολεκτικά δεκαετίες, αφού έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τη στιγμή που η Intel είχε καταφέρει για πρώτη φορά να κυκλοφορήσει επεξεργαστή συχνότητας 1GHz.

Για την ώρα δε γνωρίζουμε πόσο θα κοστίζει, ούτε καν πως θα ονομάζεται ο εν λόγω επεξεργαστής. Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο είναι πως έχουμε να κάνουμε με τον Core i9 13900KS. Το μόνο που ξεκαθάρισε η Intel είναι ότι θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων στις αρχές του 2023.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, με τους Ryzen 7000 της AMD να βρίσκονται πλέον στα χέρια των PC Hardware enthusiasts και τους Core 13η γενιάς να καταφθάνουν σε μερικές εβδομάδες, δε θα χρειαστεί να περιμένουμε και πολύ μέχρι να αρχίσουν να σπάνε τα overclocking ρεκόρ.

Tags: