DART: Οι πρώτες εικόνες του σκάφους που συγκρούεται με τον αστεροειδή

Καταγράφηκαν από το βοηθητικό δορυφόρο LICIAcube
29 Σεπτεμβρίου 2022 09:26
DART: Οι πρώτες εικόνες του σκάφους που συγκρούεται με τον αστεροειδή

Μετά από χρόνια σχεδιασμού, η αποστολή DART της NASA στέφθηκε με επιτυχία, αφού το διαστημικό της σκάφος κατάφερε να συγκρουστεί με τον αστεροειδή Δίμορφο, στην πρώτη προσπάθεια της ανθρωπότητας να αλλάξει την πορεία ενός μεγάλου κοσμικού αντικειμένου. Οι εικόνες που μας μετέφερε το σκάφος μάς έδειξαν την προσέγγισή του στον αστεροειδή πριν χαθεί το σήμα από τη σύγκρουση, ωστόσο όλοι αναρωτιόμασταν πώς θα ήταν η σύγκρουση από την άποψη κάποιου κοντινού παρατηρητή.

Αυτόν το ρόλο ανέλαβε ο βοηθητικός δορυφόρος LICIAcube της ιταλικής διαστημικής υπηρεσίας ASI. Διαθέτοντας δύο οπτικές κάμερες, κατάφερε να καταγράψει τη σύγκρουση από απόσταση ασφαλείας και τώρα δόθηκαν οι πρώτες εικόνες στη δημοσιότητα.

Στις παραπάνω εικόνες, το μεγάλο φωτεινό αντικείμενο είναι ο αστεροειδής Δίδυμος. Οι λεπτές γραμμές σαν ιστός είναι τα αέρια και η σκόνη που εκτοξεύτηκαν από τον Δίμορφο αμέσως μετά τη σύγκρουση. Οι εικόνες θα δώσουν πληροφορίες στους επιστήμονες για το ποσοστό του Δίμορφου που καταστράφηκε, καθώς και για τη σύνθεσή του.

Στο παρακάτω post, μπορείτε να δείτε τις διαδοχικές εικόνες από τη σύγκρουση με το Δίμορφο καθώς αυτός βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δίδυμο, όπως καταγράφηκαν από το επίγειο τηλεσκόπιο ATLAS.

Μήνες συνεχών παρατηρήσεων περιμένουν τώρα τους επιστήμονες καθώς θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν η σύγκρουση ήταν αρκετή για να αλλάξει την τροχιά του Δίμορφου και σε τι βαθμό. Ο Δίμορφος επιλέχθηκε επειδή βρίσκεται παγιδευμένος σε μία καλά γνωστή τροχιακή περίοδο γύρω από τον Δίδυμο, κάνοντας ευκολότερο τον εντοπισμό αλλαγών σε σχέση με κάποιον αστεροειδή που θα ήταν μόνος του.

Από αυτήν και μόνο τη σύγκρουση, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τη μηχανική των συγκρούσεων με μικρά σώματα, τη μεταφορά ορμής και τη δυνατότητα χρήσης τεχνητών αντικειμένων για να αλλάξουμε την τροχιά των αστεροειδών. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Χρειαζόμασταν ένα πείραμα μεγάλης κλίμακας για να επιβεβαιώσουμε την τεχνική με πραγματικά δεδομένα. Αυτό θα διασφαλίσει πως αν η Γη απειληθεί ποτέ από έναν επικίνδυνο αστεροειδή, θα ξέρουμε τι να κάνουμε.