Ένα νέο νησί αναδύθηκε μετά από έκρηξη ηφαιστείου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στον Ειρηνικό ωκεανό
27 Σεπτεμβρίου 2022 09:40
Ένα νέο νησί αναδύθηκε μετά από έκρηξη ηφαιστείου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μετά από 16 χρόνια αδράνειας, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Home Reef ξύπνησε, προβάλλοντας την κορυφή του πάνω από τη στάθμη της θάλασσας κοντά στα νησιά Tonga. Στις 10 Σεπτεμβρίου, λάβα και βράχια ξεκίνησαν να ξεχύνονται στον ωκεανό, ενώ τεράστια νέφη ατμού αναδύθηκαν από τα κύματα και βγήκαν στην ατμόσφαιρα.

Σταδιακά, τα υλικά δημιούργησαν μέσα σε λίγες μέρες ένα ολόκληρο νησί με έκταση 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ύψος 10 μέτρων. Έκτοτε, το νησί συνεχίζει να μεγαλώνει και πλέον έχει φτάσει τα 24 τετραγωνικά χιλιόμετρα!

Στην παραπάνω εικόνα μπορείτε να δείτε την υποθαλάσσια κορυφή του ηφαιστείου που ξεπρόβαλε το 2006 και στην παρακάτω εικόνα το νησί που δημιουργήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2022.

Δορυφορικές εικόνες προσφέρουν στους επιστήμονες μία μοναδική οπτική του νέου νησιού, ενώ είναι εμφανής και ο αποχρωματισμός των γύρω νερών καθώς και τα τεράστια νέφη που παρασύρονται από τον αέρα και είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του όξινου θαλάσσιου νερού που έχει αναμιχθεί με ηφαιστειακά πετρώματα.

Το ηφαίστειο δεν αποτελεί κίνδυνο για τους κατοίκους των γύρω νησιών ή για τα αεροσκάφη, ωστόσο έχει εκδοθεί εντολή για την ναυσιπλοΐα να μην πλησιάζουν σκάφη σε απόσταση μικρότερη των 4 χιλιομέτρων.

Το νησί κατά πάσα πιθανότητα θα βυθιστεί ξανά όταν σταματήσει η δραστηριότητα του ηφαιστείου. Από το 1852, το Home Reef έχει παράγει νησιά σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις, φτάνοντας ακόμα και τα 70 μέτρα σε ύψος, ενώ ένα νησί είχε μέχρι και μία λιμνοθάλασσα εντός του.