NASA: Δείτε την πρώτη επιτυχημένη απόπειρα πλανητικής άμυνας από το σκάφος DART (BINTEO)

Ανθρωπότητα vs Αστεροειδής 1-0
27 Σεπτεμβρίου 2022 07:43
NASA: Δείτε την πρώτη επιτυχημένη απόπειρα πλανητικής άμυνας από το σκάφος DART (BINTEO)

Η πρώτη απόπειρα πλανητικής άμυνας, σε πειραματικό επίπεδο, αποδείχθηκε επιτυχημένη από τη NASA, καθώς το αεροσκάφος Double Asteroid Redirection Test (DART) πρόσκρουσε στον αστεροειδή Δίμορφο με σκοπό να αλλάξει την πορεία του, με τη δύναμη της κινητικής ενέργειας. 

Από τον Νοέμβριο του 2021 που εκτοξεύθηκε, το "βέλος" (Dart) πέτυχε τελικά τον στόχο του τα ξημερώματα της Τρίτης (02:14 ώρα Ελλάδος), προσκρούοντας με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 20.000 χλμ/ώρα. Οι επιστήμονες και μηχανικοί της NASA που βρίσκοντας στο κέντρο ελέγχου αποστολής στο Josh Hopkins ξέσπασαν σε τρελούς πανηγυρισμούς για αυτόν τον "γλυκό" χαμό του αεροσκάφους τους. 

Βέβαια, για να επιβεβαιωθεί πως οι επιστήμονες μπόρεσαν να αλλάξουν την πορεία του αστεροειδούς θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή αρκετές μέρες έως και εβδομάδες. Η παρατήρηση αυτή θα γίνει από τα τηλεσκόπια στη Γη που θα υπολογίσουν εάν υπήρξε διακύμανση της τροχιάς του μικρότερου αστεροειδούς (Δίμορφο) γύρω από τον μεγαλύτερο (Δίδυμο). 

Δείτε τη στιγμή της πρόσκρουσης του DART: 

Το σύστημα αστεροειδών αποτελείται από τον Δίδυμο, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος με διάμετρο 780 μέτρων και τον Δίμορφο των 160 μέτρων ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά 11 ωρών και 55 λεπτών γύρω από τον Δίδυμο σε απόσταση 1.18 χιλιομέτρων. O Δίμορφος επιλέχθηκε καθώς δεν εγείρει κανέναν κίνδυνο για τη Γη. 

Να αναφέρουμε ότι ένας αστεροειδής στο μέγεθος του Δίμορφου, θα προκαλούσε μαζικές απώλειες αν έπεφτε στη Γη σε κατοικημένη περιοχή. Έχουμε βρει 25.000 τέτοια αντικείμενα αλλά μόλις το 39% αυτών είναι γνωστά.

Αντικείμενα που θα απειλήσουν τον ανθρώπινο πολιτισμό έχουν διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρου και ευτυχώς υπάρχουν λιγότερα από 1.000 στο Ηλιακό σύστημα, ενώ έχουμε εντοπίσει το 95% αυτών.

Tags: