DART: Δείτε live τη σύγκρουση με τον αστεροειδή Δίμορφο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πρώτη απόπειρα πλανητικής άμυνας
26 Σεπτεμβρίου 2022 09:19
DART: Δείτε live τη σύγκρουση με τον αστεροειδή Δίμορφο (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε 15 ώρες περίπου από την ανάρτηση αυτού του άρθρου και συγκεκριμένα στις 00:30 τη νύχτα, το διαστημικό σκάφος Double Asteroid Redirection Test (DART) της NASA, θα συγκρουστεί με έναν αστεροειδή σε μία προσπάθεια να του αλλάξει πορεία. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα πλανητικής άμυνας που επιχειρεί η ανθρωπότητα και είναι η πρώτη προσπάθεια για μία σκόπιμη και μετρήσιμη αλλαγή στην κίνηση ενός σώματος στο Ηλιακό μας σύστημα. Σκοπός του πειράματος είναι να διαπιστώσουμε αν αυτή η τεχνική είναι μία βιώσιμη στρατηγική για να ανακατευθύνουμε αστεροειδείς οι οποίοι βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

Το σύστημα αστεροειδών αποτελείται από τον Δίδυμο, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος με διάμετρο 780 μέτρων και τον Δίμορφο των 160 μέτρων ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά 12 ωρών γύρω από τον Δίδυμο σε απόσταση 1.18 χιλιομέτρων. Κανείς από τους δύο αστεροειδείς δεν αποτελεί κάποιο κίνδυνο για τη Γη και αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχθηκαν από την NASA. Το γεγονός πως πρόκειται για ζευγάρι αστεροειδών, είναι αυτό που θα μας επιτρέψει να μετρήσουμε τις τυχόν αλλαγές που θα επιτευχθούν από τη σύγκρουση με το μικρότερο αστεροειδή.

Η φυσική μπορεί να ακούγεται απλή, χτυπάμε έναν αστεροειδή με αρκετή ταχύτητα για να αλλάξει πορεία. Το DART όμως χρειάστηκε 10 μήνες για να φτάσει 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Η στόχευση του Δίμορφου για γίνει αυτόνομα, χρησιμοποιώντας εικόνες του αστεροειδούς καθώς τον πλησιάζει με ταχύτητα 24.000 χιλιομέτρων την ώρα. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης είναι άγνωστο και θα εξαρτηθεί από το σχήμα, το μέγεθος, τη σύνθεση του Δίμορφου και το πού και πόσο δυνατά θα τον χτυπήσει το DART.

Πέρα από τα τηλεσκόπια στη Γη, τη σύγκρουση θα παρατηρήσει από κοντά και ένα συνοδευτικό διαστημικό σκάφος της ιταλικής διαστημικής υπηρεσίας ονόματι LICIACube.

Ένας αστεροειδής των 25 μέτρων, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς αν σημειωθεί έκρηξη μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα πάνω από κατοικημένη περιοχή. Πάνω από 5 εκατομμύρια τέτοια αντικείμενα υπάρχουν στο Ηλιακό σύστημα και εκτιμάται πως έχουμε ανακαλύψει μόλις το 0.4% αυτών.

Ένας αστεροειδής στο μέγεθος του Δίμορφου, θα προκαλούσε μαζικές απώλειες αν έπεφτε στη Γη σε κατοικημένη περιοχή. Έχουμε βρει 25.000 τέτοια αντικείμενα αλλά μόλις το 39% αυτών είναι γνωστά.

Αντικείμενα που θα απειλήσουν τον ανθρώπινο πολιτισμό έχουν διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρου και ευτυχώς υπάρχουν λιγότερα από 1.000 στο Ηλιακό σύστημα, ενώ έχουμε εντοπίσει το 95% αυτών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σύγκρουση με τον Δίμορφο απόψε, στο παρακάτω live stream.