Ακυρώθηκε η εκτόξευση της Artemis I για τις 27 Σεπτεμβρίου

Μάλλον θα μεταφερθεί εντός κτιρίου ο πύραυλος
25 Σεπτεμβρίου 2022 10:04
Ακυρώθηκε η εκτόξευση της Artemis I για τις 27 Σεπτεμβρίου

Η NASA έλυσε τα προβλήματα τροφοδοσίας καυσίμων του πυραύλου SLS ο οποίος θα στείλει την αποστολή Artemis I στη Σελήνη, ωστόσο ακύρωσε την προγραμματισμένη εκτόξευση της 27ης Σεπτεμβρίου λόγω…ανωτέρας βίας. Ο λόγος είναι ο τυφώνας Ian, ο οποίος συνεχίζει να εντείνεται και αναμένεται να φτάσει στις ακτές της Florida στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης το Σάββατο το πρωί, οι ομάδες αποφάσισαν να σταματήσουν την προετοιμασία για εκτόξευση την Τρίτη, για να μπορέσουν να τροποποιήσουν τα συστήματα, έτσι ώστε να μεταφερθεί ο πύραυλος SLS και η κάψουλα Orion πίσω στο Vehicle Assembly Building. Η τελική απόφαση για αυτό θα ληφθεί σήμερα.

Η επόμενη διαθέσιμη ημερομηνία εκτόξευσης είναι στις 2 Οκτωβρίου, ωστόσο αυτή η ημερομηνία δεν μπορεί να επιτευχθεί αν όντως ο πύραυλος γυρίσει πίσω στο κτίριο της NASA. Η διαδρομή των 6.5 χιλιομέτρων από την πλατφόρμα εκτόξευσης στο VAB, διαρκεί πολλές ώρες και η εκτόξευση πιθανώς να μετατεθεί για το Νοέμβριο. Αν από την άλλη ο πύραυλος SLS αφεθεί στην πλατφόρμα εκτόξευσης, εμπλέκει το ρίσκο των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς ο πύραυλος μπορεί να αντέξει ανέμους μόνο έως 137 χιλιομέτρων την ώρα.