Εργασία από το σπίτι: Είναι τελικά παραγωγική ή όχι;

Η έρευνα της Microsoft
23 Σεπτεμβρίου 2022 10:49
Εργασία από το σπίτι: Είναι τελικά παραγωγική ή όχι;

Η εξ αποστάσεως εργασία είναι κάτι που βίωσε το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πόσο παραγωγική ήταν όμως η εργασία από το σπίτι; Μία νέα έρευνα από την Microsoft δείχνει πως αφεντικά και εργαζόμενοι έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, θεώρησε σημαντικό να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, καθώς η εργασία είναι μάλλον απίθανο να επιστρέψει στον τρόπο που λειτουργούσαν όλα πριν την πανδημία. Η έρευνα συμπεριέλαβε περισσότερους από 20.000 εργαζομένους σε 11 διαφορετικές χώρες.

Το 87% λοιπόν των εργαζομένων θεωρούν πως εργάζονται το ίδιο ή και περισσότερο αποτελεσματικά από το σπίτι, ενώ το 80% των managers διαφωνεί.

Πρέπει ξεπεράσουμε αυτό που αποκαλούμε “παράνοια της παραγωγικότητας”, επειδή όλα τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν πως πάνω από το 80% των ανθρώπων νιώθουν πως είναι πολύ παραγωγικοί, ενώ η διοίκησή τους νιώθει πως δεν είναι παραγωγικοί. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μία σημαντική διάσπαση στις προσδοκίες και στο πώς νιώθουν. – Satya Nadella

Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη αλλαγή που έχει συμβεί στην εργασιακή ιστορία. Οι θέσεις εργασίας οι οποίες ήταν πλήρως εξ αποστάσεως γνώρισαν τρομακτική άνοδο στο LinkedIn. Πριν την πανδημία αυτές οι θέσεις αποτελούσαν μόνο το 2% στην πλατφόρμα, ενώ μέχρι πριν λίγους μήνες είχαν φτάσει το 20%.

Είχαμε 70.000 ανθρώπους που προσελήφθησαν στην Microsoft κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γνώρισαν την εταιρία μόνο μέσα από το φακό της πανδημίας. Και τώρα όταν σκεφτόμαστε τη νέα φάση, πρέπει να τους δώσουμε επιπλέον κίνητρα, να τους βοηθήσουμε να σχηματίσουν κοινωνικούς δεσμούς.

Οι εργαζόμενοι της Microsoft έχουν το δικαίωμα να εργάζονται από το σπίτι για το 50% του χρόνου τους. Το κάλεσμα της Apple να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο γραφείο για τρεις μέρες την εβδομάδα από το Σεπτέμβρη έχει συναντήσει αντιστάσεις, ενώ ο Elon Musk απαιτεί 40 ώρες την εβδομάδα στο γραφείο για την Tesla, στέλνοντας ένα email που έλεγε πως “αν δεν εμφανιστείτε θα υποθέσουμε πως παραιτηθήκατε”.

Η πανδημία προκάλεσε και αλλαγή καριέρας σε έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων. Η Microsoft το ονόμασε “η μεγάλη αλλαγή” και ορίζει πως η generation Z είχε διπλάσιες πιθανότητες να αλλάξει δουλειά.

Κατά την κορύφωση της μεγάλης αλλαγής, είδαμε μία ετήσια αύξηση κατά 50% στα μέλη του LinkedIn τα οποία άλλαξαν δουλειά. Η Gen Z βρισκόταν στο 90%. Μέχρι το 2030 η Gen Z θα αποτελεί το 30% του συνολικού εργατικού δυναμικού, οπότε οι managers πρέπει να τους καταλάβουν.