Υπολογίστηκε ο συνολικός αριθμός των μυρμηγκιών στη Γη!

Δεν μπορείτε να τον μαντέψετε
22 Σεπτεμβρίου 2022 10:53
Υπολογίστηκε ο συνολικός αριθμός των μυρμηγκιών στη Γη!

Η ερώτηση “πόσα μυρμήγκια υπάρχουν στον κόσμο;” είναι σχεδόν αδύνατον να απαντηθεί, ωστόσο μία νέα έρευνα που βασίζεται σε 489 μελέτες από όλο τον κόσμο, προσφέρει μία συστηματική εκτίμηση βασισμένη σε αποδείξεις. Η έρευνα δείχνει λοιπόν πως υπάρχουν 20 τετράκις εκατομμύρια μυρμήγκια στη Γη ή αν το θέλετε με μηδενικά, 20.000.000.000.000.000. Οι επιστήμονες εκτιμούν και το συνολικό τους βάρος σε 12 εκατομμύρια τόνους, μέγεθος το οποίο ξεπερνά τη συνολική μάζα των άγριων πτηνών και θηλαστικών μαζί, ενώ ισούται περίπου με το 1/5 του συνολικού βάρους των ανθρώπων στον πλανήτη.

Η έρευνα αποτελεί και μία χρήσιμη βάση αναφοράς για παρακολούθηση των πληθυσμών των μυρμηγκιών εν μέσω μεγάλων περιβαλλοντικών αλλαγών. Ο ρόλος των μυρμηγκιών στον πλανήτη είναι πολύ σημαντικός, καθώς προσφέρουν αερισμό του χώματος, μεταφέρουν σπόρους, διασπούν οργανική ύλη, δημιουργούν περιβάλλον διαβίωσης για άλλα ζώα και αποτελούν ένα σημαντικό κρίκο στην τροφική αλυσίδα.

Έως τώρα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 15.700 διαφορετικά είδη μυρμηγκιών. Επιδεικνύουν υψηλό επίπεδο κοινωνικής οργάνωσης και έχουν αποικίσει σχεδόν όλα τα οικοσυστήματα σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Βρίσκονται σε δάση, ερήμους, πεδιάδες και πόλεις. Η νέα έρευνα δείχνει πως ο πληθυσμός των μυρμηγκιών είναι 20 φορές μεγαλύτερος από αυτό που εκτιμούσαμε μέχρι σήμερα.

Η κατανομή τους στη Γη είναι ανόμοια. Στην τροπική ζώνη υπάρχει ο εξαπλάσιος πληθυσμός από άλλες περιοχές, γεγονός που αποκαλύπτει ξανά πόσο σημαντική είναι η διατήρηση των τροπικών δασών. Αξίζει να σημειωθεί πως η τεράστια πλειοψηφία των 489 μελετών που χρησιμοποιήθηκαν, συνέλλεξαν δεδομένα από μυρμήγκια στην επιφάνεια του εδάφους, κάτι που σημαίνει πως έχουμε ελάχιστες πληροφορίες για τον πληθυσμό μυρμηγκιών σε δέντρα και στο υπέδαφος.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός εντόμων βρίσκεται σε ύφεση εξαιτίας της καταστροφής του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, τη χρήση χημικών και την κλιματική αλλαγή και αυτό μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για τον πλανήτη.