Η Getty Images απαγορεύει εικόνες που σχεδιάστηκαν από τεχνητή νοημοσύνη

Για το καλό της τέχνης
22 Σεπτεμβρίου 2022 10:30
Η Getty Images απαγορεύει εικόνες που σχεδιάστηκαν από τεχνητή νοημοσύνη

Ο επικεφαλής της Getty Images, Craig Peters, δήλωσε πως η εταιρία του απαγορεύει την τέχνη που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη όπως το DALL-E ή άλλα παρόμοια εργαλεία δημιουργίας εικόνων. Ο λόγος είναι τα πιθανά προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων που μπορεί να προκύψουν, καθώς υπάρχουν “αναπάντητα ερωτήματα” σε αυτό το θέμα και η Getty Images θέλει να περιορίσει το ρίσκο για τα οικονομικά και τη φήμη των πελατών της.

Δεν ανέφερε αν ήδη η Getty αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα με περιεχόμενο παραγόμενο από AI, ωστόσο παραδέχτηκε πως υπάρχει ένας “εξαιρετικά περιορισμένος” αριθμός αυτού του υλικού στην πλατφόρμα.

Η εταιρία συνεργάζεται με την Coalition for Content Provenance and Authenticity για να δημιουργήσει φίλτρα που θα εντοπίζουν υλικό που έχει δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ζητά από τους χρήστες να αναφέρουν οτιδήποτε περάσει από το φίλτρο. Η ανταγωνίστρια Shutterstock ήδη ακολουθεί παρόμοια γραμμή.

Η δημιουργία εικόνων μέσω τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι παράνομη, αλλά πολλές φορές οι AI χρησιμοποιούν δείγματα εικόνων που μπορεί να υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα, εκθέτοντας τους πελάτες που αγοράζουν μία εικόνα σε νομικά προβλήματα. Ως νέα τεχνολογία, δεν έχει περιοριστεί ακόμα από νομοθεσίες.