Το πανίσχυρο James Webb έστρεψε το μάτι του στον Άρη  

Έχουμε πολλά να μάθουμε

Το πανίσχυρο James Webb έστρεψε το μάτι του στον Άρη

Το πανίσχυρο James Webb Space Telescope μας πρόσφερε την πρώτη του φωτογραφία από τον Άρη! NASA και ESA έδωσαν την εικόνα στη δημοσιότητα με την υπόσχεση πως θα μας προσφέρει πολύτιμη γνώση για την ατμόσφαιρα του πλανήτη χάρη στην NIRCam του τηλεσκοπίου.

Στην εικόνα, ο τεράστιος κρατήρας Ελλάς εμφανίζεται σκοτεινότερος από τις γύρω περιοχές κατά τη διάρκεια της ημέρας που η θερμοκρασία είναι στο απόγειό της, καθώς η υψηλότερη ατμοσφαιρική πίεση στη βάση του κρατήρα εμποδίζει την εκπομπή θερμότητας.

Η εικόνα επέτρεψε στους αστρονόμους να μελετήσουν και την ατμοσφαιρική σύνθεση του Άρη στα όρια του υπέρυθρου φάσματος, δημιουργώντας ένα φασματογραφικό χάρτη ο οποίος δείχνει τον πλανήτη να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα σε διαφορετικά μήκη κύματος, ενώ αποκαλύπτεται και η παρουσία μονοξειδίου του άνθρακα και νερού. Μία μελλοντική μελέτη θα μας προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για τη χημεία της ατμόσφαιρας του Κόκκινου Πλανήτη.

Παραδόξως, ο Άρης είναι ένα από τα δυσκολότερα αντικείμενα που μπορεί να παρατηρήσει το JWST. Είναι ένα από τα πιο φωτεινά αντικείμενα που υπάρχουν, καθώς το JWST έχει σχεδιαστεί για να παρατηρεί τα σκοτεινά βάθη του διαστήματος. Οι ερευνητές αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα καταγράφοντας πολύ μικρές εκθέσεις εικόνων και χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές για να αναλύσουν τα ευρήματα.

Αυτή είναι η πρώτη μόνο παρατήρηση του Άρη από το JWST, καθώς θα συνεχίσει να παρατηρεί τον πλανήτη, προσφέροντας απαντήσεις σε ερωτήματα όπως το αν υπάρχει τελικά μεθάνιο, ένα σημάδι που μπορεί να δείχνει ότι ο Άρης φιλοξενούσε ζωή στο μακρινό παρελθόν.

Ροη ειδησεων