Η τετραήμερη εργασία υιοθετείται από εταιρίες στον Ηνωμένο Βασίλειο

Μετά και τη δοκιμαστική περίοδο
21 Σεπτεμβρίου 2022 09:55
Η τετραήμερη εργασία υιοθετείται από εταιρίες στον Ηνωμένο Βασίλειο

Πάνω από 70 εταιρίες του Ηνωμένου Βασιλείου που λαμβάνουν μέρος στη δοκιμαστική περίοδο της τετραήμερης εργασίας, δήλωσαν πως θα συνεχίσουν το πρόγραμμα και μετά το πέρας της δοκιμής, επιτρέποντας στους εργαζομένους να διατηρήσουν το 100% του μισθού τους με το 80% των ωρών εργασίας. Στα μισά της εξάμηνης δοκιμής, τα δεδομένα δείχνουν διατήρηση ή και αύξηση της παραγωγικότητας.

Μαθαίνουμε πως για πολλούς ήταν μία ομαλή μετάβαση και για κάποιους υπήρχαν αναμενόμενες δυσκολίες, ειδικά σε εταιρίες που έχουν ανελαστικές πρακτικές, συστήματα ή κουλτούρες που ανήκουν στον περασμένο αιώνα. – Joe O’Connor, CEO 4 Week Global

Από τις 73 εταιρίες που έλαβαν μέρος στη δοκιμή, το 86% δήλωσαν πως θα διατηρήσουν την τετραήμερη εργασία ακόμα και μετά το πέρας της. Το 95% αυτών δήλωσαν πως η παραγωγικότητα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα ή βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της μικρότερης εβδομάδας.

Πάνω από 3.300 εργαζόμενοι διατήρησαν το μισθό τους και επωφελήθηκαν από το μικρότερο κόστος των μεταφορικών από και προς της εργασία τους, καθώς και από τα έξοδα φροντίδας των παιδιών. Τονίζουν μάλιστα πως ένας γονιός με δύο παιδιά θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 3.232 λίρες το χρόνο.

Η δοκιμή της τετραήμερης εργασίας λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα σε ΗΠΑ, Ιρλανδία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.